Senecká hora (rozhledna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rozhledna na Senecké hoře
Rozhledna na Senecké hoře
Rozhledna na Senecké hoře
Základní informace
Konstrukcedřevo, beton, kovové prvky
Kóta paty506 m n. m.
Rok vzniku20142015
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský kraj
OkresRakovník
Souřadnice
Senecká hora (rozhledna) (Česko)
Senecká hora (rozhledna), Česko
Technické informace
Výška stavby21,6 m
Počet vyhlídkových
plošin
2
Stavpřístupná
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rozhledna na Senecké hoře u Pavlíkova u stejnojmenné kóty 507 m n. m., asi 900 metrů severozápadně od městysu Pavlíkov, byla pro veřejnost otevřena 2.5.2015. Rozhledna byla postavena v letech 2014-2015 nákladem cca 5.7 milionu Kč[1] za přispění dotace z ROP NUTS II-Střední Čechy. Rozhlednu projektoval Ing. arch. Eugen Točík z firmy Trignis s.r.o., stavbu provedla firma INGENIA dřevostavby, Linhartovy. Součástí stavby je i související turistická stezka v okolí Pavlíkova.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Konstrukce rozhledny je z lepených hranolů s kovovými prvky. Spodní část, do výše 7,9 m, ve které se nachází spodní ochoz, je obepnuta betonovým monolitickým prstencem ve tvaru komolého jehlanu s otupeným nárožím. Horní vyhlídková plošina je umístěna ve výšce 18,4 m. Celková výška rozhledny je 21,6 metru.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Přístup k rozhledně je po nově vybudované asfaltové cestě z městysu Pavlíkov pro automobily, cyklisty i pěší. Odbočka z hlavní silnice číslo II/233 je v městysu Pavlíkov značena směrovou šipkou. V bezprostřední blízkosti rozhledny je vybudováno i malé parkoviště pro automobily. Záměrem je vybudovat i pěší a cyklistický přístup z nedaleké obce Senec, ležící asi 1,5 km severozápadně od rozhledny.

Provozní doba rozhledny je od 1.4. do 31.10. denně od 9.00 až 18.00 hod.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Popis projektu: Turistická stezka s rozhlednou v Pavlíkově. In: Pavlíkov: Oficiální stránky městyse [online]. 2014 [cit. 2015-07-23]. Dostupné z: http://www.pavlikov.cz/e_download.php?file=data/editor/mini24cs_1.pdf&original=Publicita.pdf

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rozhledna na Senecké hoře u Pavlíkova. Rozhledny.wz.cz [online]. 2015 [cit. 2015-07-23]. Dostupné z: http://rozhledny2.webzdarma.cz/pavlikov.htm

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]