Schuylkill River

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Schuylkill River
Zamrzlá řeka v centru Filadelfie, leden 2014
Zamrzlá řeka v centru Filadelfie, leden 2014
Základní informace
Délka toku217 km
Plocha povodí5 180 km²
Průměrný průtok132 m³/s
SvětadílSeverní Amerika
Zdrojnice
Ústí
Protéká
USAUSA USA
Úmoří, povodí
Atlantský oceán
mapa povodí řeky
mapa povodí řeky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Schuylkill River je 217 km dlouhá řeka v americkém státě Pensylvánie, pravostranný přítok Delaware. Jmenuje se podle ní okres Schuylkill County.

Řeka pramení nedaleko vesnice Tuscarora v pohoří Poconos a teče jihovýchodním směrem. Leží na ní města Reading, Pottstown a Norristown, přijímá přítoky Little Schuylkill River, Manatawny Creek a Perkiomen Creek zleva a Tulpehocken Creek a French Creek zprava. Protéká bývalým hlavním městem USA Filadelfií, kde se vlévá do Delaware.

Původními obyvateli byli Lenapové, kteří řeku nazývali Tool-pay Hanna (Želví řeka) nebo Manaiunk (Běžící voda). První holandští osadníci jí dali název Schuylkill, což znamená Skrytá řeka, protože její ústí do Delaware bylo zarostlé bujnou vegetací.[1] V povodí řeky leží velká ložiska antracitu, v důsledku těžby patřila Schuylkill River k nejznečistěnějším řekám USA; po druhé světové válce byl spuštěn projekt na její ozdravení, díky němuž se řeka stala zdrojem pitné vody pro půldruhého milionu lidí.[2] Je také využívána k rekreaci: provozují se vodní sporty a rybolov, po břehu vede naučná stezka.

Jules Verne zasadil do okolí řeky část děje své knihy Robur dobyvatel.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pennsylvania Heritage
  2. Pennsylvania Organization for Watersheds and Rivers. pariveroftheyear.org [online]. [cit. 2017-01-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-01-18. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]