Šášina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Schoenus)
Jak číst taxoboxŠášina
alternativní popis obrázku chybí
Šášina rezavá (Scheonus ferrugineus) - na obr. vpravo
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádlipnicotvaré (Poales)
Čeleďšáchorovité (Cyperaceae)
Rodšášina (Schoenus)
L., 1753
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Šášina (Schoenus) je rod jednoděložných rostlin z čeledi šáchorovité (Cyperaceae).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalé trsnaté byliny s oddenky. Jsou jednodomé s oboupohlavnými květy. Lodyhy jsou oblé, nevětvené nebo nahoře větvené. Listy jsou nahloučeny na bázi, jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele jsou šídlovité, žilnatina je souběžná, jazýček chybí. Květy jsou oboupohlavné, jsou v květenstvích, kláscích. Klásky skládají kružel o zpravidla 10-25 kláscích, kružel je silně hlávkovitě stažený. Květenství je vrcholové, ale někdy může být zdánlivě boční, kdy listen tvoří zdánlivé pokračování stonku. Květenství je podepřeno 1-2 listeny. Květy vyrůstají z paždí jednožilných plev, které jsou zpravidla temně purpurové až černé barvy, střední žilka je protažena v krátkou osinu. Dolní květy v klásku bývají sterilní. Okvětí je redukováno na 3-6 štětinek se zpětnými háčky, které slouží k zachycování na tělech živočichů (zoochorie), někdy je okvětí zcela zakrnělé. Tyčinky jsou 3, jsou volné. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, blizny jsou 3, semeník je svrchní. Plodem je nažka, zpravidla bělavá, trojboká, na povrchu hladká nebo slabě síťnatá.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 80 druhů, které jsou rozšířeny hlavně od teplejších částí mírného pásu po tropy celého světa, hlavně v Austrálii a jižní Asii, méně jinde v Asii, Evropě, Severní Americe, Jižní Americe a v Africe.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR rostou pouze 2 druhy, oba jsou dnes v ČR velmi vzácné a kriticky ohrožené (C1). Šášina načernalá (Schoenus nigricans) dnes roste pouze na slatinných loukách u Mělnické Vrutice a u Bílichova ve Džbánu, dříve byla více rozšířena hlavně ve stř. a severních Čechách a možná asi i na jižní Moravě. Šášina rezavá rostla kdysi na slatinných loukách v Polabí, udržela se jen u Mělnické Vrutice, Všetat a u Lysé nad Labem.

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Květena ČR: 8 nebo 9 díl

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]