Sauropelta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxSauropelta
Stratigrafický výskyt: Spodní křída, asi před 118 až 110 miliony let
alternativní popis obrázku chybí
Sauropelta, rekonstrukce vzezření.
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádThyreophora
InfrařádAnkylosauria
ČeleďNodosauridae
RodSauropelta
Ostrom, 1970
Binomické jméno
Sauropelta edwardsorum
Ostrom, 1970
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sauropelta („ještěří štít“) byl rod nodosauridního "obrněného" dinosaura, žijícího v období rané křídy na území dnešních USA. Jeho fosilie byly objeveny například v sedimentech geologického souvrství Cloverly nebo souvrství Cedar Mountain.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Byl to asi 6 až 7,6 metru dlouhý[1] a zhruba 2 tuny vážící[2] býložravý "obrněný" dinosaurus ze skupiny ankylosaurů. Žil asi před 115 až 110 miliony let v období rané křídy. Jeho fosilie byly objeveny v americké Montaně a Wyomingu.

Měl čtyři sloupovité končetiny, malou hlavu zakončenou zobákem a dlouhý ocas. Na pevné rohovinové kůži hřbetu i vrchu špičatého ocasu měl velké množství kostěných štítků. Z krku a plecí mu vyrůstali dlouhé ostny, zřejmě směřující do stran (na rozdíl od rodu Edmontonia).

Fosilie tělního pancíře sauropelty.

Způsob života[editovat | editovat zdroj]

Pohyboval se zřejmě osamoceně nebo v malých skupinkách. Trhal rostliny svým zobákovitým zakončením čelistí a posléze je drtil drobnými zuby. Proti dravcům se nemohl bránit útěkem, protože stavba jeho těla neumožňovala ani pomalý klus, a musel se tedy spoléhat na své tělesné "pancéřování". To bylo tvořeno zkostnatělými destičkami, zvanými osteodermy.

V ekosystémech stejného souvrství se vyskytoval ještě jeden nodosaurid, druh Tatankacephalus cooneyorum.

Indiánské objevy[editovat | editovat zdroj]

Archeologické výzkumy sídlišť některých indiánských kmenů prokázaly, že části pancířů těchto dinosaurů byly využívány již před staletími jako pražící ploténky, na kterých indiáni tepelně upravovali (pražili) šišky a další jedlé přírodniny.[3] Podobné objevy interakcí mezi původními obyvateli a dinosauřími fosiliemi byly zjištěny také v případě mnoha jiných exemplářů na území západu Severní Ameriky.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]