Rozhledny ve Východním Slovácku

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozhledny ve Východním Slovácku byl soubor šesti totožných rozhleden, které byly postaveny s pomocí evropské dotace. V roce 2023 už čtyři z nich pro špatný technický stav nestojí, musely být z bezpečnostních důvodů strženy. Každá z nich se nachází u jedné z obcí mikroregionu Východní Slovácko.

Seznam rozhleden[editovat | editovat zdroj]

  • Hráběcí
  • Králov
  • Nad Vojanskú
  • Obecnice
  • U křížku
  • U Trojice

Parametry rozhleden[editovat | editovat zdroj]

Sledované rozhledny jsou vyrobené z dřevěné konstrukce ze smrku o třech podlažích. Vyhlídkové plošiny se tyčí ve výšce 13,3 metru. Půdorys každé z nich činí 5,3 x 5,3 metru a nosný rám je zabetonovaný v metrové hloubce do železobetonových pásů. Výstup po dřevěných schodištích je rozčleněn na tři výškové plošiny v úrovních 4, 7 a 10 m nad povrchem. U každé rozhledny je informační tabule se souřadnicemi rozhledny. Jediné, v čem se samotné stavby liší, je počet schodů. Ten se nachází v rozmezí 44 až 47 schodů.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nápad postavit u obcí vyhlídky a spojit je cyklotrasovým okruhem vznikl údajně již v roce 2005. S žádostí o dotační podporu obce několikrát neuspěly. Poslední žádost byla podána na začátku roku 2010, v květnu téhož roku bylo rozhodnuto o jejím schválení.[2] Plánovaný celkový rozpočet na jmenovaný projekt byl 5 358 036 Kč. EU odsouhlasila příspěvek ve výši 3 432 760 Kč, což je přibližně 64 % celkové částky. Z rozpočtu regionální rady mělo být financováno 200 000 Kč, zbytek (1 556 712 Kč) měl být zaplacen z rozpočtu samotných obcí. Autoři projektu si slibovali, že zatraktivnění turistické oblasti mikroregionu formou investic do infrastruktury cestovního ruchu vyvolá zvýšení návštěvnosti a prodloužení pobytu turistů, a tím rozvoj navazujících služeb.

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Rozhledny byly nechvalně proslulé svou nepříliš dobrou polohou a s tím souvisejícím špatným výhledem.[3] V okolí sice pravděpodobně příliš mnoho jiných vhodných míst není, nicméně kritici upozorňují na zbytečné mrhání zdrojů z fondů EU. Zároveň byla kritizována kvalita práce a vhodnost materiálu, společně se zanedbanou údržbou. Tyto faktory vyústily v to, že tři ze šesti staveb už musely být strženy. Zastánci říkají, že je lepší mít rozhledny alespoň takovéto, než nemít žádné. Zároveň finanční zátěž pro samotné obce mikroregionu nemusela být velká.

Jednotlivé rozhledny[editovat | editovat zdroj]

Hráběcí (stržena 2023)[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna Hráběcí se nacházela u obce Vlčnov. V roce 2023 byla pro špatný technický stav stržena. Stála na křižovatce historické Hraběcí cesty a stezky Od búd (areál vinných búd je památková rezervace lidové architektury, která se nachází na okraji Vlčnova). Rozhledna byla umístěna v nadmořské výšce cca 290 m[4] na úpatí kopce Myšince. Ze všech rozhleden ležela nejseverněji a zároveň i nejzápadněji. Také se nacházela v nejnižší nadmořské výšce ze všech rozhleden.

U Trojice[editovat | editovat zdroj]

Tato rozhledna se nachází nedaleko obce Nivnice. Je v blízkosti kaple sv. Trojice, která se nachází na kopci nad Nivnicí. Rozhledna je v nadmořské výšce cca 310 m.

Králov (stržena 2022)[editovat | editovat zdroj]

Rozhledna Králov se nacházela na stejnojmenném návrší nedaleko obce Bánov. Králov se také nazývá vrch, pod kterým se rozhledna nacházela (s nadmořskou výškou 357 m). Prakticky z druhé strany kopce Králov se také nachází Nivnická rozhledna U Trojice. Vyhlídka Králov je v nadmořské výšce cca 345 m.

Pod Vojanskú (stržena 2022)[editovat | editovat zdroj]

Tato rozhledna se nacházela poblíž obce Bystřice pod Lopeníkem. Ze zkoumaných rozhleden ležela nejvýchodněji. Nacházela se v nadmořské výšce přibližně 420 m, přičemž vrchol strmého kopce, na kterém stála, je ve výšce 555 m.

Obecnice[editovat | editovat zdroj]

Vyhlídka s názvem Obecnice se nachází u obce Korytná a ze zkoumaných rozhleden se nachází nejjižněji. Úpatí rozhledny se nachází ve výšce 597 m n. m. Rozhledna je od Korytné více vzdálená, vzdušnou čarou jde o zhruba 2 km. Přestože se nachází na katastrálním území obce Korytná, blíže k rozhledně se nachází obec Strání.

U Křížku (uzavřena 2022 pro špatný technický stav, stržena v říjnu 2023)[editovat | editovat zdroj]

Tato rozhledna patří obci Suchá Loz. Nachází se v nadmořské výšce cca 600 m. Zajímavé je její umístění. Rozhledna je nedaleko obce Březová, naopak od Suché Lozi je vzdálená vzdušnou čarou přibližně 4 km.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HLADÍK, Jiří. . Brno, 2013. bakalářská práce. Masarykova univerzita. Vedoucí práce Mgr. Ivan Andráško, PhD.. Dostupné online.
  2. Archivovaná kopie. www.nivnice.cz [online]. [cit. 2014-05-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-05-26. 
  3. http://cestovani.idnes.cz/absurdni-rozhledny-bilych-karpat-dqs-/tipy-na-vylet.aspx?c=A120412_110820_igsvet_tom
  4. Rozhledny v mikroregionu Východní Slovácko. rozhledny.webzdarma.cz [online]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]