Rover KV6

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Motor KV6 2.5 l v modelu MG ZS

Rover KV6 je řada automobilových benzínových motorů vyvinutých a vyráběných společností Rover Group od roku 1996 a návazně Powertrain Ltd.
KV6 je 24-ventilový vidlicový šestiválec s rozvodem DOHC se čtyřmi vačkovými hřídeli a proměnnou délkou sacího potrubí, aby byl zajištěn optimální výkon v celém rozsahu otáček. Byl vyráběn ve dvou variantách, a to s obsahem 2 litry a 2,5 litru. Původně byl vyráběn někdejší společností Rover Group, po odprodání v roce 2000 následně divizí Powertrain Ltd což byla sesterská společnost nástupnické MG Rover Group. KIA vyráběla motory KV6 v Koreji v licenci. Produkce se po kolapsu MG Rover Group v roce 2005 přesunula z Velké Británie do Číny, kde přepracovaný motor dále pod označením NV6 vyráběl čínský koncern SAIC Motor.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jeho první použití se datuje do roku 1996, kdy byl osazen do faceliftované série vozů Rover 800, a to včetně tehdejších vlajkových lodí společnosti, sedanu Rover Sterling a Coupé. Poté poháněl také Rover 75 a jeho sesterský vůz ve sportovnějším provedení MG ZT a stejně tak jeho dvoulitrová verze poháněla Rover 45 a dvouapůllitrová jeho sesterský, sportovní model MG ZS.

Motor byl navržen a vyvinut Roverem v Longbridge s úmyslem nahradit motor Honda 2,7 l V6, který se stával nevyhovujícím kvůli zpřísňující se evropské legislativě ohledně emisí. Výroba byla v podstatě odvozena od úspěšných čtyřválcových motorů řady K-series, kdy bylo taktéž použito odlévací L.P.S. technologie. Velikostně i co do objemu se jedná o jeden z nejmenších motorů tohoto typu, který kdy byl sériově vyráběn. Původně byl totiž motor navržen pro malosériovou výrobu, ale později byl přepracován tak, aby se vešel i do menšího Rover 75, avšak výkon zůstal stejný. Konečná montáž se uskutečňovala na speciální asynchronní kruhové lince, kterou bylo možno snadno sledovat a řídit. Jednotky, které byly chybně vyrobeny, byly přesměrovány na smyčku podobající se železniční vlečce. Celý proces byl pak ukončen uložením na sofistikovaný systém palet.[1] Celý motor bez náplní vážil pouhých 156 kg, což bylo na tento typ velmi málo.

V roce 1994 byla licence na výrobu motoru poskytnuta Kia Motors, která investovala do nové továrny v areálu Asan Bay, kde se motor poté vyráběl. KV6 byl pak používán v několika modelech vozů Kia. Krátce po jeho zavedení v Koreji začal Rover motor používat i v automobilech Sterling, které se prodávaly v USA.

Motor se dočkal i slávy na závodních okruzích. V roce 2002 na okruhu Silverstone zvítězil řidič Warren Hughes a spolujezdec Anthony Reid s vozem MG ZS poháněným motorem KV6 v závodě British Touring Car Championships.[2]

Současná varianta s označením NV6 je osazena ve vozech Roewe 750 a MG 7 čínského výrobce a majitele duševního vlastnictví někdejší MG Rover Group, automobilky SAIC Motor.

Vozy vybavené motorem KV6[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Rover KV6 engine na anglické Wikipedii.

  1. History of the K. www.xpowerforums.com [online]. [cit. 2017-05-16]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-04-19. 
  2. MG Rover K Series engine ready to prove reliability. Motorsport.com. Dostupné v archivu pořízeném dne 2020-07-19. (anglicky)  Archivováno 19. 7. 2020 na Wayback Machine.