Robert Smalls

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Robert Smalls
Stranická příslušnost
ČlenstvíRepublikánská strana

Narození5. dubna 1839
Beaufort, South Carolina
Úmrtí23. února 1915 (ve věku 75 let)
Beaufort, South Carolina
NárodnostAfroameričané
SídloBeaufort, South Carolina
Profesepolitik, důstojník, lodivod a podnikatel
CommonsRobert Smalls
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Robert Smalls (5. dubna 1839 Beaufort, Jižní Karolína23. února 1915 Beaufort) byl americký politik, vydavatel, obchodník a lodivod.[1] Narodil se v otroctví v Beaufortu v Jižní Karolíně a během americké občanské války osvobodil sebe, svou posádku a jejich rodiny tím, že se 13. května 1862 v charlestonském přístavu zmocnil konfederační dopravní lodi CSS Planter a odplul s ní z vod přístavu kontrolovaného Konfederací do americké blokády, která jej obklopovala. Poté loď převezl do Unií kontrolované enklávy v oblasti Beaufort-Port Royal-Hilton Head, kde se z ní stala válečná loď Unie.[2] Jeho příklad a přesvědčování pomohly přesvědčit prezidenta Abrahama Lincolna, aby přijal afroamerické vojáky do armády Unie.

Po skončení americké občanské války se vrátil do Beaufortu, stal se politikem a v období rekonstrukce vyhrál jako republikán volby do zákonodárného sboru Jižní Karolíny a do Sněmovny reprezentantů Spojených států. Smalls byl autorem státního zákona, který v Jižní Karolíně zajistil první bezplatný a povinný systém veřejného školství ve Spojených státech. Založil Republikánskou stranu Jižní Karolíny. Smalls byl posledním republikánem, který zastupoval 5. kongresový obvod Jižní Karolíny až do zvolení Micka Mulvaneyho v roce 2011.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Robert Smalls na anglické Wikipedii.

  1. Robert Smalls :: A Traveling Exhibition. web.archive.org [online]. 2017-10-23 [cit. 2022-05-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2017-10-23. 
  2. GATES, Henry Louis; ROOT, Jr | Originally posted on The. Robert Smalls, from Escaped Slave to House of Representatives | African American History Blog [online]. 2013-01-13 [cit. 2022-05-27]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]