Brokesie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Rhampholeon)
Jak číst taxoboxBrokesie
alternativní popis obrázku chybí
Brokesie malá (Brookesia peyrierasi)
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chondrata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádještěři (Sauria)
Čeleďchameleonovití (Chamaeleonidae)
Podčeleďbrokesie (Brookesiinae)
Klaver & Böhme, 1986
Rody
  • Brookesia Gray, 1864
  • Rhampholeon Günther, 1874
  • Rieppeleon Matthee, Tilbury & Townsend, 2004
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Brokesie, obecně též zemní chameleoni, jsou ještěři z čeledi chameleonovitých. Od pravých chameleonů se liší menším vzrůstem (mezi brokesie patří jedny z nejmenších druhů plazů a obratlovců vůbec) a způsobem života. Brokesie jsou stínomilné, většinou žijí na zemi či na nízké vegetaci bylinného patra lesa.[1] Jejich schopnost barvoměny je omezena, většinou jsou jednobarevné, zbarvené v odstínech hnědé. To však nesnižuje jejich schopnost maskovat se: tvarem těla i barvou připomínají suchý list.

Do podčeledi jsou řazeny tři rody, všechny s českým rodovým jménem brokesie: typový rod Brookesia zahrnuje drobné, maximálně deset centimetrů dlouhé hnědé ještěry s krátkým ocáskem a pichlavými dlaněmi. Všechny druhy jsou endemity ostrova Madagaskar, kde obývají bylinné patro tropického pralesa.[1] Nemálo druhů z tohoto rodu bylo popsáno teprve v posledních třiceti letech. Do rodu Rhampholeon náležejí brokesie žijící v rovníkové Africe; jsou to ještěři s kratším ocasem, pichlavými dlaněmi a dvouklanými drápky, kteří mají na těle ostny tvořené zvětšenými šupinami.[1] Tři východoafrické druhy z tohoto rodu byly v roce 2004 vyčleněny do vlastního rodu Rieppeleon.

Chov v zoo[editovat | editovat zdroj]

V zoo jsou brokesie chovány velmi výjimečně. V Česku jsou k vidění v Zooparku Zájezd, který chová a vystavuje největší kolekci chameleonů ve světových zoo. Zoopark choval ke konci roku 2020 dva druhy brokesií: brokesii Thielovu a brokesii trnitou.[2] Ani jeden z těchto druhů není chován v žádné jiné evropské zoo.[3][4]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c KRAUS, Richard; KOCIÁN, Miroslav. Příručka pro teraristy: chameleoni a gekoni. Frenštát pod Radhoštěm: Polaris, 1998. 223 s. ISBN 80-85911-38-8. Kapitola Popis rodů a druhů, s. 55–62. 
  2. Výroční zpráva 2020, Zoopark Zájezd 2021
  3. Thiels Erdchamäleon. www.zootierliste.de [online]. [cit. 2022-01-07]. Dostupné online. 
  4. www.Zootierliste.de. www.zootierliste.de [online]. [cit. 2022-01-07]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]