Rauenstein (Saské Švýcarsko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rauenstein
Rauenstein - pohled z Bastei
Rauenstein - pohled z Bastei

Vrchol304 m n. m.
Poloha
StátNěmeckoNěmecko Německo (Sasko)
PohoříDěčínská vrchovina
Souřadnice
Rauenstein
Rauenstein
Typstolová hora
Horninapískovec
PovodíLabe
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rauenstein je stolová hora o nadmořské výšce 304 m v Saském Švýcarsku. Nalézá se na levém břehu řeky Labe asi 1 km západně od městečka Rathen. Rauenstein je asi 600 metrů dlouhý a 200 metrů široký. Protáhlý masiv sedí na podstavci ve výšce asi 220 metrů nad mořem. Rauenstein je téměř úplně zalesněný, ale na některých místech jsou možné výhledy z pískovcových terasovitých skal do údolí Labe a na protější skalní útvar Bastei. Od roku 1893 je na východní části náhorní plošiny otevřena horská restaurace. Nachází se na území Chráněné krajinné oblasti Saské Švýcarsko.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Na východ od Rauensteinu se nalézá osada Weißig – místní část obce Struppen. Oblast je využívána horolezci, nejznámějším vrcholem je 18 metrů vysoká skalní věž Nonne, která se nachází asi 200 metrů východně od hostince. Skála byla ve středověku využita jako strážní věž.

Turismus[editovat | editovat zdroj]

Přes blízkost známých turistických středisek Wehlen a Rathen byl Rauenstein z důvodu velmi velké členitosti terénu turisticky zpřístupněn poměrně pozdě až v roce 1885, kdy byla z iniciativy Drážďanské sekce Horského spolku pro Českosaské Švýcarsko vybudována 1745 m dlouhá Rauensteingratweg vedoucí přes hřeben skalních věží od západu na východ skalního masivu. Tři větší průrvy bylo možné obejít nebo byly zpřístupněny schody. Největší průrva – Lehmannschlucht, byla pojmenována podle Prof. Dr. Oskara Lehmanna, iniciátora výstavby.

Rok po otevření Rauensteingratweg byl na vrcholové plošině u Lehmannschlucht otevřen malý letní obchod s občerstvením. V roce 1893 byl otevřen doposud existující horský hostinec. Rauensteingratweg byla v roce 1968 rekonstruována. Horský hostinec byl rozsáhle rekonstruován v letech 2006–2007.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Peter Rölke (Hrsg.): Sächsische Schweiz. Stiegen-Wanderführer. Berg- und Naturverlag Rölke, Dresden 2012, S. 50ff.
  • Der Rauenstein. Berggaststätte Fels Rauenstein, abgerufen am 30. Dezember 2014.
  • Ferdinand Thal: Wegweiser durch die Sächsische Schweiz. Dresden 1846, S. 106.
  • Gebiet Königstein, Sächsische Schweiz (= Werte der deutschen Heimat. Band 1). 1. Auflage. Akademie Verlag, Berlin 1957.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]