Ranger 2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ranger 2
Sonda Ranger 2 v hangáru
Sonda Ranger 2 v hangáru
Jiné názvyRanger B, RA-2, P-33
COSPAR1961-032A
Katalogové číslo206
Start18. listopadu 1961
KosmodromCape Canaveral LC-12
Nosná raketaAtlas-Agena B
Zánik20. listopadu 1961
Trvání mise2 dny
ProvozovatelNASA JPL
Druhměsíční sonda
ProgramProgram Ranger
Hmotnost304 kg
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ranger 2 byla bezpilotní sonda organizace NASA z USA. Celý projekt programu Ranger byl určen k průzumu Měsíce a okolí, připravila ho Jet Propulsion Laboratory (JPL) v Pasadeně u Los Angeles.

Start[editovat | editovat zdroj]

S pomocí dvoustupňové rakety Atlas-Agena B odstartovala sonda z rampy na kosmodromu Eastern Test Range na Floridě dne 18. listopadu 1961. V katalogu COSPAR dostala přidělené označení 1961-032A.[1]

Konstrukce sondy[editovat | editovat zdroj]

Váha byla 306 kg. Obsahovala mj.panely slunečních baterií, chemické baterie s výdrží na 9 hodin letu, televizní aparaturu, dvě širokoúhlové a čtyři úzkoúhlé kamery, detektory slunečního a kosmického záření, mkrometeoritů, dozimetr atd.

Program[editovat | editovat zdroj]

Cílem tohoto letu bylo sondu vyzkoušet před vysláním dalších sond programu Ranger už na povrchu Měsíce. Měla měřit na určené dráze kosmické záření, magnetická pole, dopady mikrometeoritů. Měla napravit neúspěch předchozí sondy, vypuštěné před třemi měsíci.

Průběh letu[editovat | editovat zdroj]

Byl úplně stejný, jako u sondy Ranger 1. Start se sice vydařil, ale restart rakety na oběžné dráze, kterým měla být sonda dopravena na dráhu s apogeem 800 000 km, již ne. Proto sonda zůstala na nízké oběžné dráze Země (150–242 km) a po pouhých dvou dnech se dostala do atmosféry, v níž shořela.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Americké sondy, s. 268. 
  2. Malá encyklopedie kosmonautiky, s. 269

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]