Ranger 3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ranger 3
Jiné názvyRanger C, RA-3, P-34
COSPAR1962-001A
Katalogové číslo221
Start26. ledna 1962
KosmodromCape Canaveral LC-12
Nosná raketaAtlas-Agena B
Typ oběžné dráhyheliocentrická
Stav objektujiž nesledován
ProvozovatelNASA JPL
Druhměsíční sonda
ProgramProgram Ranger
Hmotnost327 kg
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ranger 3 byla bezpilotní sonda organizace NASA z USA určená k průzkumu Měsíce. Celý projekt programu Ranger připravila Jet Propulsion Laboratory (JPL) v Pasadeně u Los Angeles.

Start[editovat | editovat zdroj]

S pomocí dvoustupňové rakety Atlas Agena B odstartovala sonda z rampy na kosmodromu Eastern Test Range na Floridě dne 26. ledna 1962. V katalogu COSPAR dostala přidělené označení 1962-001A.[1]

Konstrukce sondy[editovat | editovat zdroj]

Váha byla 327 kg. Obsahovala mj. panely slunečních baterií, chemické baterie s výdrží na 9 hodin letu, televizní kameru se speciálním dalekohledem, výškoměr, spektrometr atd.

Program[editovat | editovat zdroj]

Cílem tohoto letu bylo sondu vyzkoušet před vysláním dalších sond programu Ranger už na povrch Měsíce. Měla měřit na určené dráze kosmické záření, magnetická pole, dopady mikrometeoritů. Měla napravit neúspěch jak misí Pioneer z let 1958–1959, tak zejména obou předchozích sond Ranger 1 a 2, vypuštěných v předchozím roce 1961.

Průběh letu[editovat | editovat zdroj]

Start se sice vydařil, jenže raketa se sondou získala o 61 m/s vyšší než plánovanou rychlost. Rychlost rakety nebylo možné dodatečně ovlivnit a tak místo přistání pouzdra sonda proletěla po třech dnech stranou od Měsíce a pokračovala v letu dál po heliocentrické dráze 147–174 mil. km od Slunce.[1]

Nejbližší vzdálenost od povrchu Měsíce byla 35 793 km. Celá mise byla nezdařená, protože se nepodařilo ani Měsíc vyfotografovat, ani k němu dopravit pouzdro (kouli s přístroji krytou balsou) o váze 26 kg.

V této etapě závodu o dosažení Měsíce vedl zatím SSSR s jeho programem Luna.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VÍTEK, Antonín; LÁLA, Petr. Malá encyklopedie kosmonautiky. Praha: Mladá fronta, 1982. Kapitola Americké sondy, s. 269. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]