Radnice v Bad Schandau

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radnice v Bad Schandau
Radnice z labské strany
Radnice z labské strany
Účel stavby

městský úřad

Základní informace
Slohexpresionismus
Výstavba20. léta 20. století
Materiálzdivo
Současný majitelBad Schandau
Poloha
AdresaDresdner Straße 3, Bad Schandau, NěmeckoNěmecko Německo
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

RadniceBad Schandau, lázeňském městě v saském zemském okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušné horyNěmecku, je expresionistická budova pocházející z počátku 20. let 20. století. Stojí na břehu Labe a je památkově chráněná.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Budova badschandauské radnice byla postavena na počátku 20. let 20. století poté, co byl roku 1920 úředně změněn název města z Schandau na Bad Schandau (česky Lázně Žandov). Jako sídlo městské samosprávy tak nahradila starší radniční budovu na náměstí z roku 1863. Stavba je situovaná průčelím k Dresdner Straße, jedné z hlavních ulic, zadní stranou pak k labskému nábřeží (ulice An der Elbe). Radnice nebyla stavebně nijak výrazně upravovaná a slouží nepřetržitě svému účelu; je sídlem vedení města Bad Schandau a také správního společenství, do kterého patří také sousední RathmannsdorfReinhardtsdorf-Schöna. Budova byla v roce 2002 zasažena povodní. Je chráněná jako kulturní památka pod číslem 09222163 pro svůj stavební a historický význam.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Třípatrová budova s dvoupatrovou půdou je postavená v expresionistickém stylu. Stojí na obdélném půdorysu, fasáda má pískovou barvu. Střechu kryjí pálené tašky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]