Raabova vila

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Raabova vila
Vila od Mírového náměstí
Vila od Mírového náměstí
Základní informace
ArchitektDušan Jurkovič
Poloha
AdresaBudějovické Předměstí, ČeskoČesko Česko
UliceSedláčkova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky39229/3-2396 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Raabova vila je kulturní památka v Písku. Nachází se na severovýchodě města, na adrese Sedláčkova 434/1 na rohu Táborské ulice.[1] Vznikla v roce 1901 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče.

Vilu si nechal zbudovat tehdejší průmyslník Adolf Raab v místech své budoucí továrny (dnes tato oblast slouží jako průmyslový areál) a rychle se rozvíjející části města Písku v blízkosti nádraží Písek město. Sloužit měla nejen k bydlení jeho rodiny, ale také i pro administrativní pracovníky z továrny. Tvoří ji celkem tři byty a jeden podkrovní pokoj.

Dušana Jurkoviče si vybral nejspíše podle zkušeností svého kolegy, průmyslníka Antonína Kunze, kterému Jurkovič navrhl továrnu v Hranicích.[2] Raabova vila byla první samostatnou stavbou, kterou Jurkovič navrhl; na Písek unikátní objekt vznikl s inspirací slovenské a švýcarské lidové architektury. Několikapatrová vila má unikátní členěnou střechu, kterou podpírají dřevěné vyřezávané trámy. Dominantním prvkem stavby je malba svatého Václava s nápisem Sv. Václave, pros za nás! Vila měla ve své době přelomu 19. a 20. století revolučně strohou fasádu, kterou Jurkovič požadoval.[3]

Vila je památkově chráněna od roku 1958. Veřejnosti není přístupná.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam. Sedláčkova 434/1, 397 01 Písek - Budějovické Předměstí, Jihočeský kraj, Česko [online]. mapy.cz [cit. 2020-09-28]. Dostupné online. 
  2. Článek na portálu denik.cz
  3. Článek na portálu novinky.cz
  4. Článek na portálu dumazahrada.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]