Primární metabolit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Primární metabolity jsou organické látky vznikající v těle živých organismů během metabolismu. Obvykle v něm plní nějakou fyziologickou funkci (vnitřní funkci). Účastní se procesů růstu, vývoje či rozmnožování daného organismu. Pro primární metabolity je typické, že jsou přítomny v mnoha organismech nebo buňkách. Jsou nezbytné pro život a jejich nedostatek způsobuje smrt.

Primárními metabolity jsou například sacharidy, lipidy, aminokyseliny a nukleové kyseliny, které jsou pro život nezbytné. Vedle primárních metabolitů existují sekundární metabolity, které nejsou pro život nezbytné a vyskytují se jen v některých organismech. Veškeré přírodní látky produkované živými organismy vznikají na základě metabolických procesů jako primární nebo sekundární metabolity.

Primární metabolismus[editovat | editovat zdroj]

Biochemické pochody (například fotosyntéza rostlin nebo glykolýza u živočichů) probíhající u většiny organismů se nazývají primární metabolismus. Vznikají tak základní látky (sacharidy, lipidy, 20 základních proteinogenních aminokyselin, nukleové kyseliny a některé deriváty těchto látek). Tyto látky se souhrnně nazývají primární metabolity.

Primární metabolity se vyskytují v mikroorganismech, rostlinách, živočiších i houbách. Je pro ně typické, že se vyskytují téměř ve všech organismech a mají zásadní význam pro existenci života. Potvrzují tak evoluční příbuznost všech organismů.

Na rozdíl od sekundárních metabolitů nevykazují primární metabolity žádné farmakologické účinky.

Sekundární metabolismus[editovat | editovat zdroj]

Kromě primárního metabolismu probíhají biochemické pochody, které jsou individuální pro různé organismy. Tyto reakce se nazývají sekundární metabolismus a jejich produktem jsou sekundární metabolity. Jsou to například alkaloidy, glykosidy, terpeny a mnoho dalších látek.

Sekundární metabolismus závisí převážně na prekurzorech primárního metabolismu (aminokyseliny, acetyl-CoA, kyselina mevalonová a meziprodukty biosyntézy kyseliny šikimové).

Na rozdíl od primárních metabolitů vykazují sekundární metabolity farmakologické účinky. Jsou proto využívány pro výrobu léků nebo jiných podpůrných sloučenin.

Rozdíly mezi primárním a sekundárním metabolismem[editovat | editovat zdroj]

Mezi primárním a sekundárním metabolismem neexistuje ostrá hranice, neboť sekundární metabolismus navazuje na primární. Oba děje jsou mezi sebou úzce propojeny a nelze je tedy jednoznačně definovat. Například některé sacharidy patří mezi primární metabolity a jiné se řadí mezi sekundární metabolity.

Základní rozdíly primárního a sekundárního metabolismu
Primární metabolismus Sekundární metabolismus
Vztah k životu zásadní, je nezbytný specifický, není nezbytný
Vztah k růstu zásadní pro růst a výstavbu organismu nebývá spojen s růstem
Fyziologický význam přesně definovaný často není přesně znám
Aktivita aktivní v průběhu celého životního cyklu aktivní pouze za určitých podmínek
Existence existuje ve všech živých organismech existuje pouze u některých organismů
Povaha produktů definované složení a jednoduchá struktura směsi látek a složitá struktura

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Primary metabolite na anglické Wikipedii.