Pozůstatky papírny Aš

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Papírna
V květnu 2019
V květnu 2019
Účel stavby

paper mill

Poloha
AdresaDoubrava, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky38102/4-4681 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pozůstatky papírny Aš se nacházejí v místní části Doubrava ve městě v Karlovarském kraji. Od roku 1991 jsou pozůstatky papírny chráněny jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

První papírny na tomto místě vznikly už v 17. století. Papír z Aše se těšil značné oblibě a byl vyvážen do celé Evropy, především pak při rozmachu v 18. století. Při výrobě papíru zde byl využíván stroj na rozmělňování hadrů, kterému se říkalo holandr (stroj byl vynalezen v Holandsku). Po polovině 19. století však výroba papíru uvadala a po druhé světové válce v Doubravě zanikla úplně.

Obnova základů a expozice[editovat | editovat zdroj]

V roce 2012 pak díky Ašské radnici a místním obyvatelům došlo k vykopání a odhalení zdiva a základů papírny, které krylo křoví (zbytky byly po válce zbourány). Díky tomuto krytí byly dochovány nejen zdi a základy, ale také některé nástroje, jako koryta, mlecí kameny, kádě, vany i samotný holendr. Vše může kolemjdoucí návštěvník vidět a prohlédnout si. Místo je doplněno také o vycházkovou terasu a informační tabule, v rámci vykopávek a úprav se opravy dočkala i nedaleká vodní elektrárna.

K pozůstatkům papírny je možné dojet autobusovou linkou do zastávky Aš, Doubrava. Vede tudy také žlutá turistická trasa od přehrady na řece Bílý Halštrov a sbíhají se zde cyklostezky č. 2059 a 2062. V těsné blízkosti zbytků papírny se nachází také minerální pramen Doubrava.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Papírna - soubor fragmentů bývalé papírny [online]. Národní památkový ústav [cit. 2019-06-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]