Portál:Vietnam/ČLÁNEK/Variace/4

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rudá řeka (čínsky pchin-jinem Hóng Hé, znaky 红河, vietnamsky Sông Hồng) je řeka na jihu ČLR (Jün-nan) a na severu Vietnamu. Je dlouhá 1183 km. Povodí má rozlohu přibližně 158 000 km².

Pramení na Jünnanské vysočině a na horním a středním toku teče převážně v hluboké dolině. Koryto oplývá velkým množstvím peřejí. Na dolním toku protéká přímořskou nížinou. Ústí do zálivu Bakbo Jihočínského moře, přičemž vytváří deltu Bakbo o rozloze přibližně 15 000 km². Hlavní přítoky jsou řeka Lo zleva a Černá řeka zprava.

Řekou protéká nejvíce vody v období letního monzunu. Průměrný průtok vody činí přibližně 3800 m³/s a maximální 35 000 m³/s. Při povodních se úroveň hladiny zvedá o 10 až 12 m. V deltě je hlavní tok i jednotlivá ramena obehnána hrázemi na ochranu před povodněmi. Řeka unáší ročně až 130 Mt pevných částic, které dávají její vodě charakteristický červený odstín.

Voda z řeky se ve velké míře využívá na zavlažování a to především pro potřeby pěstování rýže. Vodní doprava je možná na dolním toku. Do města Hanoj, které leží ve vzdálenosti 175 km od moře mohou plout námořní lodě. Na řece leží města Cho-kchou (ČLR), Laokaj, Jenbaj, Hanoj a v deltě Hajfon (Vietnam).

Celý článekDalší články o VietnamuArchiv