Pohřben zaživa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohřben zaživa
Režisér Rodrigo Cortés a hlavní role Ryan Reynolds
Režisér Rodrigo Cortés a hlavní role Ryan Reynolds
Základní informace
Původní názevEnterrado
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
ŠpanělskoŠpanělsko Španělsko
FrancieFrancie Francie
Jazykangličtina
Délka100 min.[1]
Žánrypsychothriller, politický
ScénářChris Sparling
RežieRodrigo Cortés
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleRyan Reynolds
Robert Paterson
José Luis García Pérez
ProdukceAdrián Guerra
Peter Safran
HudbaVíctor Reyes
KameraEduard Grau
StřihRodrigo Cortés
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 23. ledna 2010
Španělsko 18. září 2010
Produkční společnostLions Gate Entertainment
DistribuceLions Gate Entertainment
Netflix
OceněníGaudí Award for Best Non-Catalan Language Film (2011)
Gaudí Award for Best Film Editing (2011)
Pohřben zaživa na ČSFDKinoboxuFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pohřben zaživa (ang. titul Buried, španělsky Enterrado) je americko-španělský psychologický thriller z roku 2010, který režíroval Rodrigo Cortés. Film pojednává o civilním pracovníkovi v Iráku po válce, který se probudí v rakvi a k dispozici má zapalovač a mobilní telefon. Dozvídá se, že jeho únosce chce za něj výkupné.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Je 23. října 2006 a civilní pracovník v Iráku Paul Conroy se probouzí v dřevěné rakvi. U sebe má pouze zapalovač a mobilní telefon, není si však vědom, jak se do ní mohl dostat. Později se však o všem dozvídá. Zjišťuje, že on a jeho kolegové, kteří byli také řidiči jako Paul, byli napadeni povstalci. Jeho kamarády pozabíjeli a Paula uhodili kamenem. Náhle mu volá jeho únosce, který chce za něj výkupné 5 milionů, jinak bude v rakvi hnít. Paul zavolá ministerstvu zahraničí, kteří mu oznámí, že s teroristy nevyjednávají, ale pokusí se jej zachránit. Paul je spojen s Danem Brennerem, lídrem záchranné jednotky, který Paula ujistí, že dělají vše pro to, aby jej našli. Poté únosce zavolá znovu a požaduje po Paulovi, aby natočil video, ve kterém by výkupné žádal, a pokud by Paul neudělal, povstalci by zabili jiného z přeživších. Paul vyhoví, ale únosce Paulovi pošle video, na kterém je rukojmí zabit. Krátce nato je oblast bombardována, což rakev poškodí a Paulovi se pomalu sype do rakve písek. Zavolá zpět Danovi Brennerovi, který nejistého Paula ujistí, že se snaží o jeho záchranu a zmíní jméno muže, Marka Whitea, který byl zachráněn z podobné situace. Po chvíli Paulovi volá jeho zaměstnavatel, který mu oznámí, že Paul byl vypovězen ze služby kvůli poměru s jinou pracovnicí a že jeho rodina nemá nárok na žádné dávky. Dan Brenner volá Paulovi zpět kvůli bombardování oblasti a že jeho únosci to nemuseli přežít. Paul však ztrácí všechny naděje a důvěru a natáčí video, kde svěřuje svému synovi oblečení a ostatní věci. Poté volá únosce znovu a chce, aby Paul natočil video, kde si uřezává prst, opět za účelem dosažení výkupného. Vyhrožuje i zajetím Paulovy rodiny. Paul video natočí a pošle. Dan Brenner později zavolá, že vystopovali jeho lokaci a jedou za ním. Zároveň však volá i Paulova manželka, která ho viděla ve zprávách a modlí se, aby se Paul vrátil domů. Paul slibuje, ale zavěšuje kvůli hromadícímu se písku. Dan Brenner mu opět zavolá a s jednotkou se prohrabávají k rakvi, Paul však nic neslyší. Když Brenner rakev otevře, zjišťuje, že je na špatné stopě a že našli Marka Whitea a Paulovi vše dochází. Rakev s Paulem se zaplní pískem.[2]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Ryan Reynolds Paul Conroy
Robert Paterson Dan Brenner
José Luis García Pérez únosce
Samantha Mathis Linda Conroyová
Ivana Miño zajatkyně
Stephen Tobolowsky Paulův zaměstnavatel

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Natáčení trvalo 17 dní. Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet.[3] Tvůrci se částečně inspirovali televizním seriálem Alfred Hitchcock uvádí. Ve filmu, ač se děj z drtivé většiny odehrává v rakvi, existují i šestiminutové nesestříhané záběry, které tak zároveň tvořily přirozené podmínky pro hlavní roli Ryana Reynoldse.[4]

Kritika[editovat | editovat zdroj]

Film se dočkal velkého tuzemského i zahraničního úspěchu[5]. Na filmových databázích, zejména ČSFD měl film ke dni 1. června 2013 úspěšnost 71 %, na Filmové databázi 69,1 %. Na Internet Movie Database získal 70 %.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Buried [online]. boxofficemojo.com [cit. 2013-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Pohřben zaživa [online]. iprima.cz [cit. 2013-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-03-05. 
  3. Pohřben zaživa / Buried (2010) [online]. moviezone.cz, 23.10.2010 [cit. 2013-05-31]. Dostupné online. 
  4. Buried production notes [online]. static.thecia.com.au [cit. 2013-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-04-28. (anglicky) 
  5. Buried: A Surprisingly Successful and Uncompromised Thriller [online]. richonfilm.com, 13.10.2013 [cit. 2013-05-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-04-29. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]