Plotos proužkatý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPlotos proužkatý
alternativní popis obrázku chybí
Plotos proužkatý
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádsumci (Siluriformes)
Čeleďplotosovití (Plotosidae)
Rodplotos (Plotosus)
Binomické jméno
Plotosus lineatus
Thumberg, 1787
Synonyma

plotos pruhovaný
plotos páskovaný

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plotos proužkatý (Plotosus lineatus) je mořská ryba z řádu sumců.

Má protáhlé tělo dorůstající maximální délky 32 cm. Je šedočerně zbarvený s podélnými bílými pruhy, které se s věkem postupně ztrácejí. Ústa jsou vroubena osmi hmatovými vousky, na čenichu se nachází Lorenziniho ampule. Paprsky hřbetních a prsních ploutví jsou opatřeny jedovou žlázou, která může způsobit člověku bolestivá zranění a ve výjimečných případech i smrt.[1] V zadní části těla splývají ploutve v celistvý lem jako u úhořů. Plotos se živí korýši, měkkýši a menšími rybkami. Je vejcorodý, vajíčka klade do jamek v písku. Mladší jedinci se zdržují v početných hejnech tvaru koule, ve stáří se z nich stávají samotáři.[2]

Obývá korálové útesy v oblasti Indo-Pacifiku do hloubky 50 metrů, vplouvá také do ústí tropických řek. V důsledku lessepsovské migrace se rozšířil i do Středozemního moře.[3] Patří k oblíbeným akvarijním rybám.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tropical Fish Magazine
  2. Saltwater Smarts. www.saltwatersmarts.com [online]. [cit. 2018-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-04-17. 
  3. Giuseppe Mazza. www.photomazza.com [online]. [cit. 2018-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]