Pionus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAmazónek
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Třídaptáci (Aves)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďpapouškovití (Psittacidae)
Rodamazónek (Pionus)
Wagler, 1832
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pionus, česky amazónek, je rod papouškovitýchLatinské Ameriky. Vzhledem jsou podobní amazoňanům. Mají robustní tělo a krátký ocas, křídla dávají pod sebe například jako kachny. Velká většina zástupců má zelené a modré peří. Mají ostré a vysoké hlasy. Rod se vyskytuje především v Ekvádoru, Peru, Bolívii, Kolumbii a dalších jihoamerických zemích, a dále ve Střední Americe a Mexiku. Samička a samec si jsou podobní, pohlavní dimorfismus je pouze nevýrazný.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Amazónci jsou se s oblibou chovají v zajetí, protože mají pestré zbarvení, neničí zařízení a nejsou příliš hluční. Papoušci jsou často náchylní k obezitě, proto je doporučováno jim dávat lehčí stravu s vysokým obsahem ovoce a zeleniny. Jsou také náchylní na nemoci způsobené vlhkem, proto je důležité často vyměňovat vzduch ve vnitřní ubikaci. (Objem vzduchu celé místnosti se má obměnit 8×-10× za hodinu.)

Amazónky lze chovat v ubikacích o velikosti 1,8 × 0,9 × 0,9 m (d × v × š). Pokud mají větší výlet, lze se vyvarovat problémů s obezitou.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Počet rozeznaných druhů v rámci rodu se pohybuje od 7–9 v závislosti na taxonomické autoritě. Integrovaný taxonomický informační systém rozeznává 7 druhů, a sice:[1]

IUCN naívc ještě rozeznává 2 další druhy:[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pionus na anglické Wikipedii.

  1. ITIS Standard Report Page: Pionus [online]. Integrated Taxonomic Information System [cit. 2021-05-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. The IUCN Red List of Threatened Species [online]. IUCN [cit. 2021-05-06]. Výsledky hledání pro rod Pionus. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]