Petros Persakis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petros Persakis
Osobní informace
Datum narození1879
Místo narozeníAthény
Datum úmrtí1952 (ve věku 72–73 let)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
stříbro LOH 1896 bradla družstva
bronz LOH 1896 kruhy

Petros Persakis (1879, Athény1952) byl řecký sportovní gymnasta, účastník a dvojnásobný medailista z Letních olympijských her 1896 v Athénách.

O jeho osobním životě neexistují žádné informace kromě toho, že jeho bratrem byl Ioannis Persakis, držitel bronzové medaile z trojskoku na stejné olympiádě.

Na olympijských hrách v Athénách získal Petros Persakis bronzovou medaili ve dvouminutovém cvičení na kruzích. Soutěž je známá tím, že o olympijském vítězi ve prospěch domácího Ioannise Mitropoulose rozhodl řecký princ Jiří, když u rozhodčích měl Mitropoulos stejný počet hlasů jako Němec Hermann Weingärtner. Persakis odsunul na mimomedailové pozice čtyři německé cvičence.[1] Hromadného cvičení na bradlech se zúčastnila tři mužstva – jedno německé a dvě řecká, zastupující athénské oddíly Panellinios Gymnastikos Syllogos a Ethnikos Gymnastikos Syllogos. Cvičilo se hromadně na deseti sadách nářadí na athénském olympijském stadionu, rozhodčí měli tři hodnotící kritéria: provedení, souhru týmu a technickou náročnost. Němci byli bezkonkurenční. Druhé místo obsadilo družstvo Panellinios, v němž cvičil také Persakis, který tak získal stříbrnou medaili. Jména většiny řeckých cvičenců se nedochovala.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]