Hermann Weingärtner

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hermann Weingärtner
Narození27. srpna 1864
Frankfurt nad Odrou
Úmrtí22. prosince 1919 (ve věku 55 let)
Frankfurt nad Odrou
Příčina úmrtíutonutí
Povolánísportovní gymnasta a plavčík
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Olympijské kruhy Sportovní gymnastika na LOH
zlato LOH 1896 Atény hrazda
zlato LOH 1896 Atény hrazda družstva
zlato LOH 1896 Atény bradla družstva
stříbro LOH 1896 Atény kůň našíř
stříbro LOH 1896 Atény kruhy
bronz LOH 1896 Atény přeskok

Hermann Weingärtner (27. srpna 1864, Frankfurt nad Odrou - 22. prosinec 1919, Frankfurt nad Odrou) byl německý sportovní gymnasta, nejúspěšnější účastník 1. letních olympijských her v Athénách 1896. Získal 3 zlaté, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Němečtí gymnasté – Schuhmann, Alfred Flatow a Weingärtner

Weingärtner se vyučil prodavačem. Vzhledem ke svému zájmu o gymnastická cvičení vstoupil do turnerského hnutí a stal se členem Deutscher Turnerschaft a aby mohl provozovat cvičení závodně, přesídlil z rodného Frankfurtu do Berlína. R. 1892 zvítězil na berlínských turnerských hrách. V době po 1. olympiádě se turnerství postupně měnilo v nacionalistickou organizaci a bojkotovalo olympijské hnutí, a tak Weingärtnerova účast na dalších hrách nebyla možná. Weingärtner s aktivním sportem skončil a vrátil se do rodného Frankfurtu, kde na ostrově Ziegenwerder na Odře provozoval až do své smrti plovárnu, která už od svého otevření r. 1880 patřila k nejmodernějším v Německu.

Olympijské hry 1896[editovat | editovat zdroj]

Weingärtner byl členem německého gymnastického družstva (dále Fritz Hofmann, Conrad Böcker, Alfred Flatow, Gustav Flatow, Georg Hilmar, Fritz Manteuffel, Karl Neukirch, Richard Röstel, Gustav Schuft a Carl Schuhmann), které získalo dvě zlaté medaile v týmových soutěžích na bradlech a hrazdě. Dále získal zlatou medaili ve cvičení na hrazdě, stříbrné medaile ve cvičení na koni našíř a na kruzích a bronzovou medaili v přeskoku. Pouze při cvičení na bradlech vyšel naprázdno.

Většina gymnastických soutěží se konala 9. dubna 1896 na olympijském stadionu. Soutěže družstev na bradlech se účastnila tři družstva, z toho dvě řecká. Za Německem skončil tým Panhelénský tělocvičný svaz Athény, třetí byl Ethnický tělocvičný svaz Athény. Do druhé soutěže, cvičení družstev na hrazdě, nastoupilo pouze Německo a titul získalo vlastně za svoji exhibici.

V přeskoku byl Weingärtner třetí za Carlem Schuhmannem a Švýcarem Louisem Zutterem, ve cvičení na koni našíř druhý za Zutterem, druhý byl i ve cvičení na kruzích, tentokrát za Řekem Ioannisem Mitropoulosem a před dalším Řekem Petrosem Persakisem. V této soutěži jako první gymnasta světa předvedl rozpor. Konečně hrazdu vyhrál před svým krajanem Alfredem Flatowem.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]