Petrolacosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPetrolacosaurus
Stratigrafický výskyt: svrchní karbon
alternativní popis obrázku chybí
Petrolacosaurus
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
InfratřídaDiapsida
ŘádAraeoscelidia
ČeleďPetrolacosauridae
RodPetrolacosaurus
Lane, 1945
Druhy
  • Petrolacosaurus kansensis
Synonyma
  • Podargosaurus hibbardi[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Petrolacosaurus je nejstarší známý diapsidní plaz, vývojově primitivnější Eudibamus byl objeven pouze v novějších vrstvách.[2] Petrolacosaurus je sesterský taxon k rodu Spinoaequalis, předcházel rodům Araeoscelis a Acerosodontosaurus.[3] Popsán byl roku 1945.

Výskyt a popis[editovat | editovat zdroj]

Petrolacosaurus žil ve svrchním karbonu, naleziště leží v oblasti Garnett Quarry v Kansasu[1] v Severní Americe. Vzhledem se podobal ještěrce, měl na svou velikost krátké štíhlé tělo, asi 40 cm dlouhé, zadní končetiny byly delší než přední. Ve srovnání s rodem Spinoaequalis měl kratší čenich a větší očnice. Zuby byly menší, ale ostřejší.[3] Petrolacosaurus se velmi podobal modernějšímu rodu Araeoscelis, jenž žil ve spodním permu. Rod Petrolacosaurus se živil patrně hmyzem, jako většina jeho současníků, na což poukazují malé ostré zuby.[4]

V populární kultuře[editovat | editovat zdroj]

Petrolacosaurus byl představen ve druhém díle seriálu Putování s pravěkými monstry, kde byl použit jako ukázka prvních studenokrevných obratlovců schopných žít mimo vodu a také tvora, ze kterého se vyvinuly obě větve synapsidů. V seriálu vystupoval po boku velkých členovců, jako byl pavouk Mesothelae a vážka Meganeura, a obojživelníků rodu Proterogyrinus.

Představeno bylo jeho srdce jako předloha pro srdce lidská.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Petrolacosaurus na slovenské Wikipedii a Petrolacosaurus na anglické Wikipedii.

  1. a b Petrolacosaurus kansensis [online]. Fosilworks.org [cit. 2016-05-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-06-10. (anglicky) 
  2. Berman, D. S.; et al. (2021). The Early Permian Bolosaurid Eudibamus cursoris: Earliest Reptile to Combine Parasagittal Stride and Digitigrade Posture During Quadrupedal and Bipedal Locomotion. Frontiers in Ecology and Evolution. 9: 674173. doi: https://doi.org/10.3389/fevo.2021.674173
  3. a b Petrolacosaurus kansensis [online]. reptileevolution.com [cit. 2016-05-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Petrolacosaurus [online]. prehistoric-wildlife.com [cit. 2016-05-11]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]