Penonomé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Penonomé
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška70 m n. m.
StátPanamaPanama Panama
Penonomé
Penonomé
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel21 748 (2010)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Penonomé je město v Panamě. Má přibližně 22 tisíc obyvatel a je hlavním městem provincie Coclé. Leží na řece Zaratí 150 km jihozápadně od hlavního města Panamá a prochází jím dálnice Panamericana.

Penonomé se nachází v geografickém středu Panamy, což připomíná obelisk na hlavním náměstí.[1] Má nadmořskou výšku 87 m a tropické savanové podnebí.

Penonomé bylo založeno v roce 1581. Jeho název je odvozen od indiánského náčelníka jménem Nomé, který byl popraven španělskými kolonizátory („pena Nomé“ znamená „Nomého trest“).[2] Po vypálení města Panamá v roce 1671 bylo Penonomé krátce hlavním městem audiencie Panama.

Nachází se zde katedrála svatého Jana Křtitele a městské muzeum. Převládá potravinářský a dřevozpracující průmysl, typickým rukodělným výrobkem je slaměný klobouk pintao. V okolí se pěstuje rýže, kávovník, cukrová třtina a citrusy. V roce 2004 zde byla zřízena astronomická observatoř. Nedaleko města se nachází největší větrná farma ve Střední Americe, která pokrývá sedm procent panamské spotřeby energie.[3] Penonomé je také známé díky místní SOS vesničce.

Ve městě sídlí prvoligový fotbalový klub Club Deportivo Universitario.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Revista Panorama Dostupné online Archivováno 1. 3. 2022 na Wayback Machine.
  2. The Blood of Victoriano Lorenzo Dostupné online
  3. Flash Technology Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]