PEHA

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Peha)
PEHA
Katarína Knechtová, 2007
Základní informace
PůvodSlovensko Prešov, Slovensko
Žánrypop, rock
Aktivní roky1997 - 2008
VydavateléSony Music Bonton, nyní Universal Music
Současní členové
Karol Sivák
Marek Belanský
Juraj Ondko
Martin Migaš
Dřívější členové
Katarína Knechtová
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

PEHA je slovenská hudební skupina, která vznikla v roce 1997 v Prešově. Je jednou z nejpopulárnějších slovenských hudebních skupin poslední doby.[zdroj?] Texty pro skupinu píše, až na výjimky, Vlado Krausz. Zpěvačkou, spoluautorkou a autorkou hudby kapely je Katarína Knechtová. Manažer skupiny Petr Tureček působil ve skupině Peha v letech 2003 - 2008.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina PEHA se na slovenské scéně objevila v dubnu roku 1997. Její začátky jsou spojeny s vydavatelstvím Škvrna records. V roce 1998 byla podepsána smlouva s firmou Sony Music Bonton. V lednu roku 1999 vznikla a do rádií i televizí se dostala píseň Diaľkové ovládanie, která se stala po dva měsíce nejhranější písní na Slovensku. Dalším úspěšným singlem byla píseň To sa Ti len zdá a v září roku 1999 bylo vydáno první album Niečo sa chystá. V létě roku 2000 skupina koncertovala na turné se skupinou Nocadeň a po turné začala připravovat druhé album. To bylo vydáno až na jaře 2001 a nese název Krajinou. Pilotním singlem se stala písnička Hlava vinná, telo nevinné. V tomtéž roce dostala Katarína Knechtová ocenění Aurel 2001 v kategorii nejlepší zpěvačka. V roce 2003 bylo vydáno album Experiment, kde pilotním singlem byla skladba Naoko spím a velkou pozornost si vysloužily i zadumanější skladby Len tak ísť, Hypnotická nebo Slnečná balada. Na jaře roku 2004 kapela koncertovala v rámci turné se skupinou Chinaski. Další v pořadí již čtvrté řadové album bylo vydáno v roce 2005 už pod novým vydavatelstvím Universal Music a jeho název je Deň medzi nedeľou a pondelkom. Za toto album a úvodní singl Za tebou získala Peha 4 sošky Aurel 2005 v kategoriích nejlepší zpěvačka, nejlepší píseň, nejlepší album a nejlepší kapela. Na Slovensku bylo album za prodejnost oceněno Platinovou deskou a v Česku Zlatou deskou. V listopadu roku 2006 vyráží kapela na koncerty v rámci Rubikon tour se skupinou Kryštof. Tomuto turné předchází vydání retrospektivního alba Best Of u bývalého vydavatelství Sony BMG. Rubikon tour vrcholí 9.12.2006 koncertem v pražské T-Mobile aréně před více než 9000 diváků. Závěr roku 2006 je korunován výrazným přílivem českých fanoušků kapely. K tomu se navíc alba Deň medzi nedeľou a pondelkom a Best Of drží v prodejnosti v českých žebříčcích IFPI kolem 15. místa a skladba Spomaľ devět týdnů nepřetržitě vedla žebříček nejhranějších skladeb v českých rádiích.[zdroj?] Začátkem roku 2007 dosahovala prodejnost alba „Deň medzi nedeľou a pondelkom“ v českých zemích „triplatiny“, tedy přesahovala 30.000 prodaných kusů. Kapela vystupuje na slavnostním večeru k předávání hudebních cen TV Óčko v pražské Lucerně a vyhlášení hudebních cen časopisu Report v Plzni. V průběhu jara absolvovala PEHA turné po českých koncertních sálech s mimořádným diváckým ohlasem a to včetně pražského dvojkoncertu v Paláci Akropolis.

Členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • Objev roku 1999
  • Aurel 2001 pro nejlepší zpěvačku
  • Aurel 2005 pro nejlepší zpěvačku, nejlepší písničku – Za tebou, nejlepší album – Deň medzi nedeľou a pondelkom a nejlepší kapelu
  • Aurel 2006 pro nejlepší písničku – Spomal´
  • Slávik 2007 – 3. místo v kategorii skupina roku
  • Slávik 2007 – 2. místo v kategorii zpěvačka roku

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]