Paramore

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Paramore
Paramore v roce 2018
Paramore v roce 2018
Základní informace
PůvodUSA Tennessee, Spojené státy americké
Žánryalternativní rock, punk rock, pop punk, power pop, emo
Aktivní roky2004–dosud
VydavatelFueled by Ramen
Webwww.paramore.net
Současní členové
Hayley Williams
Taylor York
Zac Farro
Dřívější členové
Hunter Lamb
Josh Farro
Jeremy Davis
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Paramore je americká rocková skupina, založená v roce 2004.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky a All We Know Is Falling (2002–2006)[editovat | editovat zdroj]

Počátky sahají do roku 2002, kdy se tehdy 13letá Hayley Williams (zpěv, kytara) přestěhovala do městečka Franklin. V místní škole, kam chodila, potkala bratry Joshe (kytara) a Zaca (bicí) Farrovi. Hayley si s bratrskou dvojicí rozuměla a také spolu začali skládat muziku. Po asi dvou letech Hayley přizvala svého kamaráda Jeremyho Davise (baskytara) a oficiálně vznikla kapela Paramore.

Poté, co se připojil druhý kytarista Hunter Lamb, se kapela začala rozvíjet. Hrála v menších klubech a minikoncertech v okolí města a až po nahrání debutového alba z roku 2005 All We Know Is Falling se dočkali milého překvapení. Zahráli si na velkém festivalu „Warped Tour“ a dostali se do povědomí celého světa.

Riot! (2007–2008)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2007 končí v kapele Hunter Lamb a kapela i bez něj dokončila natáčení druhého alba Riot!. Z alba pochází zatím jejich největší hit „Misery Business“. S deskou Riot! se dostali na 20. místo (prodej) v Top 200 on Billboard.

Roku 2008 se skupina do širšího povědomí posluchačů dostala skrz film Stmívání. Na soundtracku se objevily hned dva její singly a to „Decode“ a „I Caught Myself“.

Brand New Eyes a odchod bratrů Farrových (2009–2012)[editovat | editovat zdroj]

V roce 2009 vyšlo album Brand New Eyes, které bylo posledním s bratry Farrovými. Ve stejném roce se také přidal ke kapele kytarista Taylor York.

V roce 2010 kapelu opustili Josh a Zac Farro. Svůj odchod zdůvodnili příspěvkem na blog skupiny.

V roce 2011 vyšla píseň „Monster“ k filmu Transformers 3.

14. prosince 2011 Paramore vydali box set Singles Club, se skladbami jako „Renegade“, „Hello Cold World“ nebo „In the Mourning“.

Paramore a odchod Davise (2013–2016)[editovat | editovat zdroj]

5. dubna 2013 skupina vydala své čtvrté eponymní album, Paramore, které dosáhlo na žebříčku Top 200 on Billboard na 1. místo. Tímto albem skupina zahájila tzv. „self-titled éru“ – jedno z nejproduktivnějších období pro kapelu. Z této desky zároveň vzešly dosud jejich nejúspěšnější singly, „Still Into You“ a „Ain't It Fun“.

Během tohoto období se na svém dlouhém turné poprvé podívali i do České republiky, koncert ve velkém sálu pražské Lucerny odehráli 19. června 2013. Vystoupení však bylo silně ovlivněno prostředím – v ten den panovalo zrovna velmi horké počasí a v sále se nedalo dýchat, což mělo vliv nejen na samotné hudebníky, ale i na publikum.[1]

V roce 2015 vyhráli Hayley Williams a Taylor York cenu Grammy za nejlepší rockovou píseň s písní „Ain't It Fun“.

14. prosince 2015 z kapely odešel baskytarista Jeremy Davis, který byl dlouholetým členem a vydržel i přes obávaný rozpad kapely Paramore (2010).

V únoru 2016 zažaloval bývalý baskytarista Jeremy Davis zbylé dva členy Paramore kvůli vlastnictví písní na albu Paramore (2013) a příjmu z turné a merche.

After Laughter (2017–2019)[editovat | editovat zdroj]

2. února 2017 kapela oznámila návrat bubeníka Zaca Farra, který kapelu opustil v roce 2010. Spekulace o jeho návratu byly již po zveřejnění fotografií z nahrávání pátého alba, na kterém se podílel.

Dne 19. dubna 2017 skupina vydala první singl z alba After Laughter jménem „Hard Times“, k příležitosti vydání singlu skupina zveřejnila i data k „Tour 1", která zahrnovala i Českou republiku – festival Rock for People, kde vystoupili 5. července 2017

Jejich páté studiové album jménem After Laughter spatřilo světlo světa 12. května 2017.

Celé turné k albu After Laughter byla uzavřeno vystoupením dne 7. září 2018, kde se Williams vyjádřila, že skupina nebude hrát skladbu „Misery Business“, protože text skladby je příliš sexistický.

This Is Why (2020–současnost)[editovat | editovat zdroj]

První zmínky ohledně vydání nového alba byly řečeny na livestreamech Hayley Williams v roce 2020. 10. února 2023 vydala skupina své v pořadí šesté studiové album This Is Why.

Členové skupiny[editovat | editovat zdroj]

Současní členové[editovat | editovat zdroj]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

DVD[editovat | editovat zdroj]

  • The Final Riot! (2008)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Paramore na anglické Wikipedii.

  1. IREPORT.CZ. LIVE: Paramore s dračicí Hayley upařili Lucernu. Téměř k smrti. iREPORT – music&style magazine. Dostupné online [cit. 2017-06-26]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]