Památník francouzských partyzánů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník francouzských partyzánů
Základní údaje
AutorLadislav Snopek
Umístění
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník francouzských partyzánů z roku 1956 je pamětní místo na 107 francouzských partyzánů, kteří v roce 1944 bojovali a padli na Slovensku, mimo jiné také při bojích u obce Strečno i v okolí měst Martin a Vrútky, v rámci Slovenského národního povstání.

Nachází se u obce Strečno na vyvýšenině zvané Zvonica v Žilinské kotlině v údolí Váhu u silnice mezi Žilinou a Vrútkami nedaleko od hradu Strečno ve Strečenském průsmyku. Přímo na tomto místě bylo pochováno celkem 55 osob francouzské národnosti, kteří v roce 1944 zahynuli na Slovensku během bojů v SNP. Šlo o francouzské vojáky, kteří uprchli z německého zajetí a vytvořili zde samostatnou bojovou jednotku nazvanou Détachement Francois des combattants en Tchécoslovaquie, která spadala pod První československou partyzánskou brigádu generála M. R. Štefánka. Památník symbolizuje výraz vděčnosti slovenského lidu za obětavou francouzskou pomoc během Slovenského národního povstání.

Památník byl postaven podle návrhů architektů Ladislava Snopka a Ladislava Beisetzera v roce 1956, [1] má podobu malého obelisku na kamenném podstavci.

U památníku se nachází jedna ze zastávek naučné stezky NP Malá Fatra.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]