Památník válečným veteránům

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník válečným veteránům
Základní údaje
AutorPavla Sceranková
Ondřej Buddeus
Rok vzniku2022
Popis
Materiálkorozivzdorná ocel
žula
Umístění
UmístěníPark československých letců
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník válečným veteránům, nazývaný také Na paměť veteránům, je památník válečným veteránům (mechanická socha) v parku československých letců v Moravské Ostravě v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz ve statutárním městě Ostrava. Geograficky náleží také do Moravskoslezského kraje a nížiny Ostravská pánev.[1][2][3]

Historie a popis památníku[editovat | editovat zdroj]

Památník válečným veteránům je věnovaný válečným veteránům. Autorkou díla je sochařka Pavla Sceranková (*1980) a básník Ondřej Buddeus (*1984) ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha. Byl slavnostně odhalen dne 1. července 2022. Památník tvoří tří objekty připomínající průhledné kuželové objekty, se kterými návštěvník může pohybovat kolem osy otáčení a měnit tak jejich polohu. Na ocelových okružích (kolech), se kterými lze pohybovat po žulových drahách zabudovaných v trávníku, jsou texty ze slov válečných veteránů, které ukazují jejich osobní zkušenost i dohromady i zajímavý kolektivní příběh. Návštěvník místa má možnost symbolicky vstoupit do památníku a prožívat zkušenosti našich válečných veteránů, kteří jsou ochotni položit svůj život za hodnoty naší společnosti. Texty umístěné na okruží kuželů jsou v noci osvětlené. Vítězný návrh památníku vzešel z veřejné soutěže vyhlášené Statutárním městem Ostrava v roce 2020.[1][2][3][4]

Citát na informačním panelu[editovat | editovat zdroj]

Na informačním panelu u památníku je napsán také záměr a idea celého díla:

Památník je místem živého setkání s příběhem a poselstvím našich veteránů. Lze vstoupit dovnitř, objekty pootočit a symbolicky se dotknout zkušenosti těch, kteří prošli válkou v Afghánistánu, na Balkáně, v Mali i bojištěm 2. světové války. Mluví řečí, která je přímá a lidská. Mlčí o tom, co nelze říct. Jsou osobní i společnou pamětí boje za naši vlast, svobodu a hodnoty světa, v němž chceme žít.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Dílo je celoročně volně přístupné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b VHU PRAHA [online]. [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b SORNAS, Ladislav. Ostrava - Nový Památník válečným veteránům [online]. 2022-07-04 [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. 
  3. a b Nový Památník válečným veteránům byl představen veřejnosti autorkou. Ostrava.cz [online]. [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. 
  4. Památník válečným veteránům. Česká komora architektů [online]. [cit. 2023-09-04]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]