Přednádraží (Ostrava)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Přednádraží
Domy v ulici Přednádraží v roce 2012
Domy v ulici Přednádraží v roce 2012
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoOstrava
ObvodMoravská Ostrava a Přívoz
Poloha
Začíná naPalackého
Další údaje
Typulice
Délkacca 270 cm
PSČ702 00
Kód ulice362719
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Přednádraží byla dělnická kolonie na stejnojmenné ulici v ostravské čtvrti Přívoz v městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Původně dělnická kolonie se postupně proměnila v romské ghetto,[1][2] v němž se odehrály protesty a konflikty vzniklé v souvislosti s havarijním stavem domů v ulici a vystěhováním nájemníků. Kolonie byla zbořena v lednu 2019.[3]

Lokalitou procházející ulice Přednádraží je na severním konci napojena na ulici Palackého, po které je vedena také městská hromadná doprava. Na jižním konci navazuje na ulici Na Náspu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Opuštěné budovy poblíž železniční tratě

Domy z červených cihel v Přednádraží postavila v roce 1910 pro své zaměstnance rakousko-uherská státní železnice. Největší rozvoj zažila lokalita ve 20. a 30. letech 20. století. Obyvatelstvo bylo tehdy tvořeno ze dvou třetin Čechy a z jedné třetiny Němci nebo německy mluvícími.[3] V šedesátých letech 20. století nastal v souvislosti s průmyslovým rozvojem Ostravy příliv pracovníků z jiných částí Československa, do ulice se přistěhovali mimo jiné slovenští Romové a Maďaři.

Výrazným zásahem byla povodeň v roce 1997, která zasáhla také okolní Přívoz a ulici Přednádraží. Do poškozených domů se stěhovali například Romové z domů na ulici Stodolní, která se začala měnit na zábavní čtvrt. Na přelomu tisíciletí se dosavadní vlastník České dráhy rozhodl poškozené domy prodat. Domy byly i přes protesty sociálních pracovníků v roce 2009 prodány realitní kanceláři Toba Trade. Toba Trade domy po půl roce prodala novému majiteli Oldřichu Roztočilovi. Změny vlastníků a rychlejší střídání nájemníků vyústily v rabování a rozkrádání částí domů. V roce 2010 v ulici Přednádraží poprvé praskla kanalizace poškozená povodněmi v roce 1997, o rok později se v ulici rozšířila žloutenka.

V červenci 2012 byla v domech v ulici zastavena dodávka vody z důvodu vysokého počtu lidí, kteří za ni neplatili, což vyústilo v protesty těch obyvatel, kteří za vodu platili. V dalších dnech stavební úřad části Moravská Ostrava a Přívoz rozhodl o vystěhování domů, neboť byly podle něho neobyvatelné. Z původních 400 obyvatel odešly dvě třetiny bydlet na ubytovny v různých částech Ostravy. Zbývající část obyvatel podporovaná sociálními pracovníky a aktivisty v domech dočasně zůstala.[4][5] V roce 2013 se však i zbývající obyvatelé odstěhovali a ulice je od té doby neobydlená.[6] V roce 2015 koupily pozemky Ostravské opravny a strojírny, které oznámily záměr celkové demolice zchátralých domů a rozšíření průmyslové výroby do této oblasti. V stejném roce byla lokalita odříznuta ze západní strany dálničním přivaděčem, z jižní strany tvořil hranici průmyslový areál.[3] Kolonie byla zbourána počátkem roku 2019.[3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Podle historika Martina Jemelky bylo Přednádraží unikátní v tom, že si jako dělnická kolonie zachovalo městský charakter, zatímco jiné hornické kolonie se blížily svou podobou spíše vesnicím. [3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. GABZDYL, Josef. Zánik romského ghetta Přednádraží, domy koupily ostravské strojírny. iDNES.cz [online]. 29. října 2015. Dostupné online. 
  2. MAZANCOVÁ, Hana. Ostravské ghetto Přednádraží čeká demolice. Zchátralé domy už mají nového majitele. Lidovky.cz [online]. 28. října 2015. Dostupné online. 
  3. a b c d e GABZDYL, Josef. Ostravské Přednádraží mizí, drážní kolonii a romské ghetto bourají bagry. iDNES.cz [online]. 16. ledna 2019. Dostupné online. 
  4. Lucie Kavanová, Můj domov je zatím tady, Respekt č. 34, 20. – 26. 8. 2012
  5. Zuzana Brodilová, Tomáš Malík, Ze dne na den v ilegalitě, Nový Prostor č. 402, 30. 8. 2012
  6. Aktivista chce vrátit Romy do Přednádraží. Jeho sdružení plánuje koupit domy. Lidovky.cz [online]. 2014-08-01 [cit. 2020-06-13]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]