Pál Szalóczy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pál Szalóczy
Narození15. listopadu 1945
Budapešť
ZeměMaďarsko
Alma materUniverzita Loránda Eötvöse v Budapešti (1965–1970)
Povolánínovinář, reportér, hlasatel
OceněníKazinczy Award (2015)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Pál Szalóczy (* 15. listopadu 1945 Budapešť) je maďarský novinář, reportér, rozhlasový a televizní hlasatel. Jeho charakteristický, hluboce znějící hlas ho předurčoval k práci hlasatele, navíc nejčastěji předčítal výpravné a informační texty, proto je jeho hlas slyšet mimo jiné z reproduktorů budapešťského metra a na nádražích MÁV.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 15. listopadu 1945 v Budapešti. Jeho kariéra začala už když byl miminko, kdy se stal reklamní tváří značky doplňků ovesného sladu Zamako.[1] Když mu bylo jeden a půl roku, rodina se přestěhovala do Keszthely, kde navštěvoval střední školu. Po promoci byl vojákem v městě Kiskőrös.[2] Jeho hlasatelská kariéra mu však začala mnohem později. Szalóczyho hluboký zvučný hlas byl zaznamenán již v mladém věku, a proto byl předurčen k hudební kariéře. Tři roky se vyučil operním pěvcem, ale více se zajímal o scénický zpěv, jazz a blues. S kamarády také založil amatérskou skupinu, ve které hrál na kytaru a zpíval. Později, v letech 1965 až 1970, studoval geografii a biologii na ELTE. Později založil pěveckou skupinu se třemi přáteli s názvem Spirituálé Quartett a objevili se v roce 1968 v Ki mit tud?. Byla mu nabídnuta práce rozhlasového hlasatele, kterou okamžitě přijal. Od té doby byl Szalóczy třicet let hlasatelem maďarského rozhlasu a televize.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Szalóczy Pál na maďarské Wikipedii.

  1. A gyermek helyes gondozása és egészséges fejlődése - 1927. július - Huszadik Század - Sajtócikkek a múlt századból. www.huszadikszazad.hu [online]. [cit. 2022-11-30]. Dostupné online. 
  2. http://www.presztizs.com/civil-vilag/magyarorszag-legismertebb-hangja