Pádolí (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pádolí
Účel stavby

penzion

Základní informace
Výstavba1905
StavebníkWilhelm Karl Königswarter
Další majiteléKönigswarterové, František Janeček
Současný majitelsoukromý majitel
Poloha
AdresaUhřínov 39, Liberk, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Pádolí (zámek)
Pádolí (zámek)
Pádolí (zámek), Česko
Další informace
Webwww.padoli.eu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lovecký zámeček Pádolí se nachází pod hřebenem vrchů Pláň a Lubný v Orlických horách, u osady Podolí (uvádí se také jako Pádolí), která spadá pod Uhřínov, část Liberka. Prochází tudy žlutá turistická značka od Zdobnice na rozcestí Nad Sv. Matoušem nedaleko Jedlové v Orlických horách, zelená značka od Polanky na Luisino údolí a Velkou Deštnou, cyklotrasa 4309 z Antoniina údolí na Luisino údolí a cyklotrasa 4367 od Uhřínova. Zámeček momentálně slouží jako penzion.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lovecký zámeček nechal v roce 1905 v sousedství myslivny postavit tehdejší majitel solnického panství Wilhelm Karl Königswarter. Na jih od něj se nacházela dnes z většiny zaniklá osada a její hospodářské zázemí. Později jej získal zakladatel firmy JAWA ing. František Janeček. V roce 1948 byl jeho potomkům znárodněn a sloužil jako ubytovna lesních dělníků. Po restituci v roce 1992 se vrátil do majetku rodiny Janečkových, následně prošel úpravou na penzion.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o jednoduchý patrový objekt na půdorysu obdélníka s vystupujícími rizality na východní a západní straně budovy. Přízemí je zděné, patro obloženo dřevem a stavbu zakončuje sedlová střecha s podpěrami. Vše na západní straně doplňuje pavlač. Nejcennější místností na zámečku je jídelna s dochovaným kazetovým stropem a kachlovými kamny s množstvím reliéfů. Okna pak zdobí vitráže s erby Königswarterů a Wertheimerů von Wertheimstein.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]