Omphalotus nidiformis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOmphalotus nidiformis
alternativní popis obrázku chybí
Omphalotus nidiformis
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Oddělenístopkovýtrusé (Basidiomycota)
PododděleníAgaricomycotina
TřídaAgaricomycetes
Řádlupenotvaré (Agaricales)
Čeleďhlívovníkovité (Pluteaceae)
Rodhlívovník (Omphalotus)
Binomické jméno
Omphalotus nidiformis
(DC.) Singer 1948
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Omphalotus nidiformis je bioluminiscenční zástupce rodu hlívovník (Omphalotus) příbuzný např. v Čechách rostoucímu hlívovníku olivovému (Omphalotus olearius). Vyskytuje se především v oblastech Austrálie, tam bývá nazýván jako „Ghost fungi“ (houba duchů). Jedná se o jedovatý druh.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Klobouk je bílý, nálevkovitý, uprostřed může být lehce nahnědlý až olivový nebo hnědočerný. Za tmy může být částečně bioluminiscenční. Nemívá v průměru více než 30 cm. Hymenofor tvoří bílé, popř. špinavě bílé husté lupeny, které ve tmě „svítí“, čímž přitahují hmyz, jenž roznáší jejich spory a usnadňuje rozmnožování. Třeň je vůči klobouku malý, bílý nebo hnědý. Tvoří hnízdovité trsy. Výtrusný prach bílý. Výtrusy mají tvar elipsoidní, nebo sférické, 5-7 µm velké. Mají tenkou stranu. Existují různé barevné formy, nejznámější jsou bílá a hnědočerná.

Ekologie/rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tento hlívovník je rozšířen v Austrálii hlavně ve státech Viktoria, v přímořských oblastech Nového Jižního Walesu, Tasmánie a okolí Perthu a na dalších místech s vhodnými podmínkami. Příkladem je nález z roku 2012 v jihojihozápadní Indii. Může být saprofyt nebo parazit - způsobuje bílou hnilobu dřeva, proniká přes poškozenou kůru dřeva. Vyhledává dřevo eukalyptu, borovice a javoru. Za důvodem bioluminiscence bývá napadení parazitickými živočichy, jako jsou velcí slimáci Hedleyella falconeri a Triboniophorus graeffei, mušky Tapeigaster cinctipes, T. nigricornis, T. annulipes, jež si do plodnice nakladou larvy, které posléze způsobují „červivost“ plodnice, nebo jiný hmyz.

Toxicita a obsahované láky[editovat | editovat zdroj]

Otrava se projevuje zvracením do 30 – 120 minut a trvá několik hodin. Příčinou otravy jsou toxiny seskviterpeny.

Podobné druhy[editovat | editovat zdroj]

Existuje možnost záměny s podobně zbarvenými nebo příbuznými druhy, jako je například hlívovník olivový (Omphalotus olearius) nebo hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus).

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

České jméno neexistuje, překlad odborného by odpovídal hlívovníku trsnatému.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]