Obytný dům bývalého hospodářského družstva

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Obytný dům bývalého hospodářského družstva
Přeštice, měšťanský dům čp. 575 v roce 2019
Přeštice, měšťanský dům čp. 575 v roce 2019
Účel stavby

obytný dům

Základní informace
Slohkubismus, rondokubismus
ArchitektIng. arch. Hanuš Zápal
Výstavba1924
Přestavba1993
StavebníkHospodářské družstvo v Plzni
Poloha
AdresaHusova čp. 575, Přeštice, ČeskoČesko Česko
UliceHusova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky101367 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Obytný dům bývalého hospodářského družstva je městský dům, který je situován na rohové parcele Husovy ulice a železniční trati v Přešticích. V lednu 2005 byl dům prohlášen kulturní památkou ČR.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vila o dvou bytových jednotkách byla postavena v roce 1924 pro ředitele přeštické pobočky Hospodářského družstva Plzeň. V roce 1993 byl přízemní byt adaptován a přeměněn na obchodní místnosti. Zároveň byla k východnímu průčelí přistavena malá zásobovací rampa. Okna v 1. patře byla zamřížována.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Dům je příkladem kvalitní meziválečné architektury s ozdobnými prvky kubistického a rondokubistického stylu. Autorem projektu byl architekt Hanuš Zápal, stavbu uskutečnila firma Josefa Špalka. Dům je dvoupodlažní s valbovou střechou pokrytou taškami bobrovkami s třemi trojúhelníkovými vikýři. Fasáda je tvořena brizolitovou omítkou o dvou zrnitostech převážně v šedé barvě. V patře je kombinovaná šedá a okrová barva. Vila je zasazena v terénu, který se mírně svažuje směrem k jihovýchodu. Na severní a západní straně je hospodářský dvůr, který je položen o polovinu podlaží výše oproti úrovni ulice. Na dvůr se vchází postranním vstupem z mezipodesty. Hlavní vchod do vily je z jižního průčelí z Husovy ulice a je zvýrazněn dvěma oblouky závětří. V závětří jsou slohové dvoukřídlé, částečně prosklené vstupní dveře. Do obchodních prostor se vchází z východní strany, kde je i malá rampa.

Hlavní průčelí vily je rozděleno na dvě části podle konstrukčního i funkčního rozdělení půdorysu. Pravá část průčelí je nápadná trojúhelníkovým štítem, který je v tympanonu ozdoben reliéfem vycházejícím z motivu na jednokorunové minci (žena se snopem obilí). Nad reliéfem jsou uměleckým způsobem vytvořena písmena HD, značící hospodářské družstvo.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. městský dům - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2019-09-21]. Dostupné online. 
  2. ArcGIS Web Application. geoportal.npu.cz [online]. [cit. 2019-09-18]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]