Nováček Bubáček píše deník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nováček Bubáček píše deník
AutorJaroslav Foglar
IlustrátorPřemysl Kubela
ZeměČeskoslovensko
Jazykčeština
VydavatelŠebek & Pospíšil
Datum vydáníléto 1990
Počet stran65
Předchozí a následující dílo
Strach nad Bobří řekou Jestřábe, vypravuj…
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nováček Bubáček píše deník je literární dílo pro mládež českého spisovatele Jaroslava Foglara z roku 1990. Humoristické dílo je tvořeno zápisky z fiktivního deníku Vodomila Bubáčka, veselého a nešikovného skautského nováčka s potrhlými nápady.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Malý Vodomil Bubáček je nováčkem ve skautském oddílu, který vede Jestřáb. Je to veselý tlouštík, který je však nešikovný a má zvláštní nápady, které příliš nekorespondují s běžnou skautskou činností, takže ostatní chlapci v oddíle z něj mají legraci, zatímco Jestřáb má kvůli němu nervy na pokraji zhroucení. Vodomil si na jeho radu píše, stejně jako další hoši, deník, v němž líčí, jak jej, podle jeho slov, provází smůla jak v životě, tak i v oddílové činnosti. Humorné příhody vyprávějí o Bubáčkově rodině, jeho babičce, tatínkovi a strýci Kleofášovi, o Bubáčkově příhodách na letním skautském táboře či o jeho postrachu z oddílu, chlapci zvaném Lemoun.

Vznik a vydávání[editovat | editovat zdroj]

Jaroslav Foglar uvedl, že námět pro Nováčka Bubáčka čerpal z humorných příhod druhého pražského skautského oddílu, který dlouhodobě vedl. Literárně je upravil, rozvedl a další historky sám vytvořil a připsal Vodomilu Bubáčkovi.[1] Vytvořil tak literární dílo, které je svým charakterem podobné jeho dřívější sbírce povídek Tábor smůly.[2] Postava Nováčka Bubáčka má původ ve veselém chlapci podobného charakteru, který se skutečně jednou stal členem Foglarova oddílu. Jmenoval se Horáček a vzhledem k jeho nešikovnosti a „takytábornictví“ jej ostatní hoši označovali za „Věčného nováčka“ nebo „Nováčka Horáčka“.[3] Obdobná postava takytáborníka nováčka Hubáčka je zmíněna již ve Foglarově románu Poklad Černého delfína (1966). Chlapci z turistického oddílu, který je středobodem příběhu, si tohoto nešiku a popletu vymysleli pro oddílový časopis, ve kterém o něm píšou humorné příběhy.[4]

Úvodní kapitola Bubáčkova deníku byla otištěna v červnu 1968 v nultém čísle 31. ročníku časopisu Skaut-Junák a ač bylo avizováno pokračování, na stránkách tohoto magazínu se již neobjevilo.[1][2] K vydání druhé kapitoly došlo v prosinci 1969 ve 37. čísle prvního ročníku časopisu Ježek: Veselý týdeník mladých, ani zde však další díly publikovány nebyly.[5] Celé dílo Nováček Bubáček píše deník se prvního vydání dočkalo v létě 1990 v nakladatelství Šebek & Pospíšil.[1] V rámci edice Sebraných spisů nakladatelství Olympia byl v 90. letech 20. století Nováček Bubáček kvůli jeho malému rozsahu spojen s Foglarovým souhlasem do jednoho svazku s Historií Svorné sedmy.[2]

Knižní česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Přehled knižních vydání v češtině:[1][2][6]

Další vydání[editovat | editovat zdroj]

Další česká vydání:[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e NOSEK-WINDY, Václav. Jestřábí perutě : Povídání o foglarovkách. Praha: Olympia, 1999. 236 s. ISBN 80-7033-618-8. S. 66–68. 
  2. a b c d e NOVOTNÝ, Pavel. Nováček Bubáček píše deník [online]. Foglarweb.skauting.cz, 2014-07-24 [cit. 2022-11-20]. Dostupné online. 
  3. FOGLAR, Jaroslav. Historie Svorné sedmy a Nováček Bubáček píše deník. Praha: Olympia, 1997. ISBN 80-7033-462-2. S. 75. 
  4. FOGLAR, Jaroslav. Poklad Černého delfína. Praha: Olympia, 2000. ISBN 80-7033-532-7. S. 77–78. 
  5. Nováček Bubáček píše deník: 1969 - Ježek - veselý týdeník mladých - časopisecké [online]. Foglarovec.cz [cit. 2022-11-20]. Dostupné online. 
  6. Nováček Bubáček píše deník [online]. Foglarovec.cz [cit. 2022-11-20]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]