Nicolas Trigault

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nicolas Trigault
Narození1577 nebo 3. března 1577
Douai
Úmrtí14. listopadu 1628
Chang-čou
Alma materDouaiská univerzita
Povolánímisionář
Nábož. vyznáníkatolicismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nicolas Trigault (3. března 1577, Douai, Francie14. listopadu 1628, Chang-čou, Čína) byl francouzský jezuitský misionář v Číně.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Douai na severu dnešní Francie v roce 1577, jezuitou se stal roku 1594. V roce 1610 opustil Evropu a vydal se do Asie na misijní cestu. Zpočátku působil v Nan-ťingu a poté v Chang-čou, avšak již roku 1613 Asii na čas opustil a vydal se zpět do Evropy, kam byl vyslán Nicolòem Longobardem. Jeho úkolem bylo mimo jiné popularizovat práce jezuitských misionářů, shánět finance potřebné pro vykonávaní misijních cest a informovat papeže Pavla V. o průběhu jezuitských misií na území Číny.

Někdy během tohoto pobytu v Evropě se Trigault věnoval editorským a překladatelským pracím (z italštiny do latiny) deníků Mattea Ricciho a díla De Christiana expeditione apud Sinas. V roce 1617 Trigault pobýval v Antverpách, kde jej v čínském obleku nakreslil vlámský malíř Peter Paul Rubens.[1] V dubnu 1618 Trigault vyplul z Lisabonu s více než dvacítkou nových jezuitských misionářů a o rok později dorazili do Macaa.

Zemřel roku 1628 v Chang-čou, nejspíše následkem sebevraždy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nicolas Trigault na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]