Nezanechat stopy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nezanechat stopy
Původní názevŻeby nie było śladów
Země původuPolskoPolsko Polsko
Jazykpolština
Délka160 min
Žánrfilmové drama
PředlohaŻeby nie było śladów
RežieJan P. Matuszyński
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleTomasz Kot
Agnieszka Grochowska
Robert Więckiewicz
Tomasz Ziętek
Aleksandra Konieczna
… více na Wikidatech
KameraKacper Fertacz
StřihPrzemysław Chruścielewski
Výroba a distribuce
Premiéra2021
2. prosince 2021
6. října 2022 (Maďarsko)
DistribuceMozinet
Nezanechat stopy na KinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nezanechat stopy (polsky Żeby nie było śladów) je polský dramatický film z roku 2021, režírovaný Janem P. Matuszyńským a natočený v koprodukci s Českou republikou a Francií[1]. Jeho děj, inspirovaný skutečnými událostmi, se odehrává v Polsku v 80. letech 20. století, námětem je bezdůvodné zabití studenta Grzegorze Przemyka bezpečnostními složkami a následná snaha domoci se spravedlnosti, která se dostává do konfliktu se zájmy komunistického režimu.

Námět[editovat | editovat zdroj]

Předlohou filmu se stala kniha novináře Cezaryho Łazarewicze[2], jenž popsal okolnosti smrti Grzegorze Przemyka, ke které došlo ve Varšavě v květnu 1983 a která vzbudila obrovský společenský ohlas, a to i díky angažovanosti kněze Jerzyho Popiełuszka[1].

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Tvorba filmu byly koprodukována Českou televizí a byl podpořen českým Státním fondem kinematografie.[3]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Při rutinní kontrole jsou ve Varšavě kvůli nepředložení dokladů zadrženi dva studenti, Jurek Popiel a Grzegorz Przemyk, syn disidentky a básnířky Barbary Sadowské. Na služebně je Przemyk brutálně zmlácen a poté převezen sanitáři do nemocnice, kde má být umístěn na psychiatrické oddělení. Sadowská si vynutí, aby se syn vrátil domů, zakrátko však musí kvůli zdravotním problémům do nemocnice a při operaci na následky poškození vnitřních orgánů umírá.

Sadowská se svými přáteli započne soudní proces, v němž má být klíčovou osobou Popiel, jenž může dosvědčit spáchané násilí. Případ vzbudí ohlas v polské společnosti i v zahraničí a stát se na pokyn z nejvyšších míst rozhodne proces zmanipulovat. Na jednom ze sanitářů vynutí přiznání, že za smrt Przemyka může on, a nátlakem na Popielovy rodiče se snaží přimět Popiela k tomu, aby nesvědčil. Jejich úsilí nevede k úspěchu, při soudu Popiel znovu označí pachatele, přesto proces skončí odsouzením sanitářů a osvobozením skutečným viníků.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Mateusz Górski Grzegorz Przemyk
Tomasz Ziętek Jurek Popiel
Sandra Korzeniak Barbara Sadowská
Jacek Braciak Tadeusz Popiel

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Film byl nominován na Zlatého lva na 78. Benátském filmovém festivalu, kde měl světovou premiéru[1].

Za polskou kinematografii byl vybrán do soutěže o Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Od Českého filmového a televizního svazu obdržel hlavní cenu Trilobit za rok 2022.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c ČTK. Koprodukční film připomíná příběh polského studenta ubitého policií. České noviny [online]. 2022-04-21 [cit. 2024-01-25]. Dostupné online. 
  2. STEJSKAL, Tomáš. Případ, který otřásl Polskem. Maturant neukázal občanku, policie ho zavraždila. Aktuálně.cz [online]. 2022-05-17 [cit. 2024-01-25]. Dostupné online. 
  3. a b ŠKODA, Jan. Když je vyřešení záhady nemožné. Ve filmu Nezanechat stopy ubije policie středoškoláka k smrti. ČT24 [online]. 2022-05-06 [cit. 2024-01-25]. Dostupné online. 

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Leave no traces na anglické Wikipedii.