Nachal Bejt Arif

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nachal Bejt Arif
Zbytky železničního mostu přes Nachal Bejt Arif
Zbytky železničního mostu přes Nachal Bejt Arif
Základní informace
SvětadílAsie
Pramen
Ústí
Protéká
Západní břeh Jordánu, Izrael
Úmoří, povodí
Středozemní moře, Jarkon, Nachal Ajalon, Nachal Jehud
PoznámkaParametr "poznámka" (nyní s hodnotou "vádí") šablony "Infobox - vodní tok" je zastaralý. Více informací po kliknutí.vádí
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nachal Bejt Arif (hebrejsky נחל בית עריף, arabsky Vádí al-Charub) je vádí na Západním břeh Jordánu a v centrálním Izraeli, v regionu Guš Dan.

Začíná v prostoru u mezi vesnicemi Abud a Ofarim na Západním břeh Jordánu (Samařsko) v nadmořské výšce cca 400 metrů. Pak směřuje k západu a klesá do zemědělsky využívané krajiny v pobřežní planině ve vlastním Izraeli, ve které z jihu obchází město Šoham a západně od něj ústí do toku Nachal Jehud. Jde o sezónní tok, který má významnější průtok jen v zimním dešťovém období.

Během první světové války postavili Britové podél tohoto vádí provizorní železniční trať, která vycházela z lokality Kafr Džinis poblíž dnešního Ben Gurionova mezinárodního letiště a vedla ho hor Samařska až k obci al-Lubban al-Gharbi. Z tratě dnes zbyly jen izolované pozůstatky mostu a dalších inženýrských staveb. Na Nachal Bejt Arif tu pro zásobování parních vlaků vodou tehdy vyrostla i vodní nádrž. Dnes již neexistující.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]


V tomto článku byl použit překlad textu z článku נחל בית עריף na hebrejské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]