Myslivna (Złatna)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Myslivna habsburského lesního úřadu
Złatna
Účel stavby

Myslivna

Základní informace
ArchitektKarel Piezschka
Výstavba1876
Materiáldřevo
Poloha
AdresaZłatna 5, 34-371 Ujsoły, PolskoPolsko Polsko
Nadmořská výška589 m
Souřadnice
Myslivna Złatna
Myslivna
Złatna
Další informace
Kód památky544/87
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Myslivna habsburského lesního úřadu je historická dřevěná stavba z 19. století v obci Złatnia, v gmině Ujsoły, okres Źywiec, Slezské vojvodství.

Myslivna je v seznamu kulturních památek Polska pod číslem A 544/87 z 12. prosince 1987[1] a je součástí Stezky dřevěné architektury ve Slezském vojvodství.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V 1838 prodal Adam Wielopolski žywiecké panství Albrechtu Fridrichovi (1817–1895), který je začlenil do Těšínské komory. V druhé polovině 19. století k využití lesního bohatství byly Habsburky osídlovány Polské Beskydy novými kolonisty. K řízení lesního hospodářství byli z Čech, Moravy a Rakouska dosazeni lesníci, pro které byly stavěny lesovny, myslivny a hájenky. V obci Złatna, která se nachází v Beskidu Żywieckém, byla postavena jedna z nejzajímavějších staveb tzv. Starý dvůr, myslivna habsburského lesního úřadu podle plánu architekta Karla Pietschka (1818–1891), dvorního architekta arciknížat. Architektura budovy navazuje na styl švýcarské vily.[3] Původně myslivna sloužila Lesnímu úřadu Żywieckého panství, v současné době slouží jako myslivna.[4]

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Projekt myslivny byl architektem Pietschkou už v roce 1853, realizován byl v roce 1876. Myslivnu tvoří tři objekty: vlastní budova myslivny, hospodářská budova a stodola. Myslivna je dřevěná jednopatrová budova roubené konstrukce z modřínového dřeva položená na kamenné podezdívce. Sedlová střecha přesahuje a kryje zároveň širokou otevřenou podsíň kolem celé budovy. Instalovaná okna mají různé výřezy a vnitřní části, mimo jiné jsou obdélníkové s ozdobnými šambránami. Na týlové štítové straně jsou okna obdélníková zakončena nad okenním obloukem ve tvaru oslího hřbetu. Ve frontové straně je umístěn vchod k němuž vedou schody. Nad vchodem je ozdobný štít s balkonem. Dům je zdoben vyřezávanými motivy podle vzorů alpských regionů.

Vchodové dveře jsou dvoukřídlé s nadsvětlíkem a vedou do chodby. Uvnitř se nacházejí vchody do kanceláří a obývacího pokoje, ze kterého se vchází do dalších dvou pokojů. Na konci chodby se nachází hospodářská část oddělená dveřmi.[3][4]

Okolí[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti myslivny roste pět lip, které mají sto padesát až dvě stě let a jsou pamětními stromy. Naproti myslivny stojí hájovna z roku 1890, která sloužila jako obytný dům hajným, kteří sloužili v habsburských lesích. Vedle hájovny se nachází kříž, který pochází z poloviny 19. století (kolem roku 1853[5]). Od myslivny začíná turistická stezka Skleněnou cestou (Szklanym szlakiem).[6][7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Złatna na polské Wikipedii.

  1. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych – województwo śląskie. [cit.2017-10-08]. Dostupné online. S. 135 (polsky)
  2. KUBICA-SROKA, Katarzyna. Szlak Architektury Drewnianej w powiecie żywieckim - zywiecinfo.pl. zywiecinfo.pl. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-05-13. (polsky) 
  3. a b ROTOWSKA, Sabina. Zespół leśniczówki, Złatna - Zabytek.pl. zabytek.pl [online]. [cit. 2017-10-09]. Dostupné online. (polsky) [nedostupný zdroj]
  4. a b Leśniczówka zarządu dóbr habsburskich w Złatnej. www.slaskie.travel [online]. [cit. 2017-10-08]. Dostupné online. (polsky) 
  5. Portal turystyczny Gminy Ujsoły. ujsoly.zywiecki.eu [online]. [cit. 2017-10-09]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-09-22. 
  6. SPOREK, Magdalena. Co warto zobaczyć „Na szklanym szlaku” w Złatnej?. WGmedia.eu. Dostupné online [cit. 2017-10-08]. (polsky) 
  7. Leśniczówka STARY DWÓR w Złatnej. cudnebeskidy.pl [online]. [cit. 2017-10-08]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2017-02-09. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]