Monty Berman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monty Berman
Narození16. srpna 1913
Whitechapel
Úmrtí14. června 2006 (ve věku 92 let)
Chelsea and Westminster Hospital
Příčina úmrtíbronchopneumonie
Povolánítelevizní producent, kameraman, kameraman, filmový režisér a filmový producent
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Nestor Montague „Monty“ Berman (16. srpna 1913 Londýn[1]14. června 2006 Londýn)[2] byl britský filmový a televizní producent, režisér, scenárista a hlavně v počátcích kariéry také kameraman. Je známý především jako producent různých seriálů pro ITC Entertaiment v 60. a 70. letech 20. století.

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Nestor Montague „Monty“ Berman se narodil 16. srpna 1913 židovským rodičům v chudé části londýnské čtvrti Whitechapel. Studia zakončil na University College School (placená střední škola) ve čtvrti Hampstead na severozápadě Londýna.

Počátky kariéry[editovat | editovat zdroj]

Po skončen středoškolských studií Berman začal svou filmovou kariéru již v 17 letech jako asistent kameramana v Twickenham Film Studios v Saint Margarets na jihozápadě Londýna (v té době to bylo jedno z největších filmových studií ve Spojeném království). V roce 1934 (tedy ve věku 21 let se stal kameramanem pro Associated British Picture Corporation (filmová produkční a distribuční společnost, která v té době vlastnila také rozsáhlou síť kin) a pracoval nejprve v Teddington Studios (na jihozápadě Londýna, zanikla 2016) a později v Ealing Studios (na západě Londýna).[3] Během 2. světové války mu bylo umožněno pokračovat v kameramanské profesi v rámci armádní filmařské jednotky. Zde se potkal s Robertem S. Bakerem, s který později vytvořil celoživotní obchodní partnerství.

Produkční společnost Tempean Films[editovat | editovat zdroj]

V roce 1948 společně založili společnost Tempean Films, která byla v 50. letech 20. století producentem více než 30 béčkových filmů. V roce 1962 Monty Berman a Robert S. Baker získali práva na seriál The Saint, jehož hlavním autorem byl britsko-čínský spisovatel a scenárista Leslie Charteris a který se nakonec vysílal od roku 1962 až do roku 1969.[4]

Neuspěli se záměrem prodat práva franšízové síti komerčních televizních stanic Associated-Rediffusion, v té době největší ve Spojeném království. Monty Berman se proto obrátil na televizní společnost ITC Entertainment, kterou tehdy řídil Lew Grade.[3] Tato společnost byla sesterskou společností Associated TeleVision (ATV), která měla přístup na důležité exportní trhy, tedy především do USA. Navíc sám Lew Grade svého času v USA pracoval a byl si proto vědom obrovského potenciálu prodeje vysílacích práv do některé americké televizní sítě.[5] A skutečně seriál The Saint byl komerčně úspěšný jak ve Spojeném království, tak v USA a na dalších trzích.[6]

Spolupráce s Dennisem Spoonerem[editovat | editovat zdroj]

Monty Berman poté produkoval několik dalších úspěšných seriálů pro ITC Entertainment. V roce 1965 to byl seriál The Baron (natočených podle několika knižních předloh, které pod pseudonymem Anthony Morton napsal John Creasey) o obchodníkovi se starožitnostmi, který pracuje také jako tajný agent pro ústředí fiktivní britské zpravodajské služby. Při práci na tomto seriálu se seznámil s Ray Austinem (který řídil práci všech scenáristů) a také s Dennisem Spoonerem. Monty Berman a Dennis Spooner v roce 1967 založili novou produkční společnost s názvem Scoton Productions.

Mezi lety 1967 a 1971 Berman a Spooner vytvořili takové úspěšné seriály jako The Champions (kombinace špionážního thrilleru a sci-fi, v USA vysílán společností NBC), Department S (dobrodružný špionážní seriál o fiktivním „Oddělení S“, které zasahuje tam, kde Interpol už nestačí) a jeho volné pokračování Jason King, které se vysílalo v řadě zemí, na DVD bylo vydáno v UK, USA, Austrálii a Německu.[7]

Zcela originální byl Spoonerův námět seriálu Randall a Hopkirk. Randall (Mike Pratt) a Hopkirk (Kenneth Cope) byli společníci v malé soukromé detektivní kanceláři, jako sekretářka v ní pracovala i Hopkirkova manželka Jeannie Hopkirková (Annette Andreová). Hned v prvním dílu je Hopkirk zavražděn, ale RandallJeannie si nejprve myslí, že šlo o nešťastnou náhodu. Hopkirk se již jako duch vrací (vidí a slyší ho jen Randall) a pomáhá nejprve objasnit domnělou nehodu (a tedy i svou vraždu) a v dalších dílech svými nadpřirozenými schopnostmi umožňuje Randallovi vyřešit řadu dalších pozoruhodných případů. O slíbenou odměnu však často z různých důvodů přijdou, takže detektivní kancelář i Randall a Jeannie finančně přežívají „tak tak“. Kromě originální kombinace krimi seriálu a nadpřirozena má seriál i silné komediální prvky s typickým britským humorem, již proto, že Jeannie o existenci ducha nemá ani ponětí.

Posledním společným projektem Montyho Bermana a Dennise Spoonera byl seriál The Adventurer (1972–1973, kombinace krimi thrilleru a dobrodružného seriálu). Monty Berman (který byl skoro o 20 let starší než Dennis Spooner) poté odešel do důchodu,[8] k čemuž zásadně přispělo chladné přijetí seriálu v USA, přestože v hlavní roli byl obsazen americký herec – Gene Barry, který ovšem již byl za zenitem své slávy. Berman po zbytek svého života vytrvale odmítal poskytovat rozhovory nebo komentovat svou kariéru.[9] Naproti tomu Dennis Spooner se poté podílel ještě na několika dalších úspěšných seriálech pro ITC Entertainment, ale pracoval i pro BBC a další televizní společnosti.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Monty Berman na anglické Wikipedii.

  1. British Academy of Film and Television Arts Retrieved on 14 June 2008
  2. Monty Berman (BFI) [online]. Dostupné online. 
  3. a b VALLANCE, David. Monty Berman. The Independent (subscription required). Independent News and Media, 2006-08-04, s. 42–43. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-08-06. 
  4. GAUGHAN, Gavin. Monty Berman [online]. Guardian Media Group, 2006-08-14 [cit. 2006-08-20]. Dostupné online. 
  5. BROCKMAN, David. The Forgotten ATV [online]. Transdiffusion Broadcasting System, n.d. [cit. 2006-08-20]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2006-01-06. 
  6. BODENHEIMER, Dan. The Saint on TV [online]. The Saint Club, 2004 [cit. 2006-08-20]. Dostupné online. 
  7. BFI Screenonline: Spooner, Dennis (1932-1986) Biography [online]. Dostupné online. 
  8. Obituary: Monty Berman [online]. 13 August 2006. Dostupné online. 
  9. MOWIS, I. S. Monty Berman Biography [online]. IMDb.com [cit. 2022-06-27]. Dostupné online. (angličtina) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]