Michal Eger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Michal Eger
Narození12. prosince 1973 (50 let)
Brno
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníbloger, aktivista, spisovatel, programátor a fotograf
Manžel(ka)Klára Egerová
DětiJiří Eger, Zuzana Egerová, Hana Egerová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Michal „Egi“ Eger (* 12. prosince 1973 Brno) je český bloger, fotograf, spisovatel a aktivista. Stal se známou osobností v době počátku masového rozšíření internetu v České republice; komunita příznivců, která se vytvořila kolem jeho osobní stránky,[1] založené v roce 2002, čítá několik tisíc osob.

Michal Eger se stal v roce 2011 aktivistou a whistleblowerem,[2] když upozornil na zneužívání veřejných prostředků na úřadu městské části Brno-Žabovřesky. Vleklý soudní spor, v němž napadl neoprávněnost výpovědi, kterou po svém oznámení dostal, skončil v roce 2014 rozhodnutím o její neplatnosti[2].

Jeho hlavním oborem je práce v IT, dále pak je profesionálním sportovním fotografem, dokumentuje od roku 2008 sportovní činnost hokejového klubu Kometa Brno.[3]

V roce 2020 vydal v knižní verzi výbor ze svých textů pod názvem Egiho milý deníček. Kniha vyšla s pomocí příspěvků dárců v nakladatelstvích A VIRTÙ RESEARCH & TECHNOLOGIES a Igor Indruch jako první svazek edice Everlife - Memoáry, deníky, biografie.[4]

Žije v brněnské městské části Lesná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Egiho stranky. www.egicz.cz [online]. [cit. 2020-04-22]. Dostupné online. 
  2. a b Informatik byl z žabovřeské radnice vyhozen neoprávněně, dostane milion. Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje [online]. [cit. 2020-04-22]. Dostupné online. 
  3. Michal Eger. Aktuálně.cz [online]. Economia [cit. 2020-04-22]. Dostupné online. 
  4. Egiho deníček jako výpověď i mapa: Brněnský bloger vydává svůj životní příběh. bystrcnik.online [online]. [cit. 2020-04-22]. Dostupné online.