Mezinárodní cena bratrů Cyrila a Metoděje

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mezinárodní cena bratrů Cyrila a Metoděje
наградата „Кирил и Методий”
Uděluje

Bulharská lidová republika
Typ čestný titul
Založeno 29. dubna 1979
Stát Bulharská lidová republika Bulharská lidová republika
Způsobilost občané Bulharska i cizí státní příslušníci
Uděluje se za důležitý přínos k výzkumu bulharských a slovanských jazyků
Status nadále neudílena
Zakladatel Národní shromáždění
Statistiky
Poprvé uděleno 1979
Celkem uděleno 9
Obrázek Tomuto článku chybí obrázky. Víte-li o nějakých svobodně šiřitelných, neváhejte je načístpřidat do článku. Pro rychlejší přidání obrázku můžete přidat žádost i sem.
WikiProjekt Fotografování

Mezinárodní cena bratří Cyrila a Metoděje (bulharsky: наградата „Кирил и Методий”) byl čestný titul Bulharské lidové republiky udílený občanům Bulharska i cizím státním příslušníkům za významný přínos k výzkumu bulharských a slovanských jazyků.

Historie a pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Cena byla založena výnosem Národního shromáždění č. 648 ze dne 29. dubna 1979.[1] Byla udílena každý druhý rok za významný přínos pro výzkum bulharských a slovanských jazyků. Mohla být udělena jak občanům Bulharska tak cizím státním příslušníkům. Pojmenována byla po bratrech Cyrilu a Metodějovi, dvou byzantských misionářích, kteří společně vypracovali první slovanské písmo, hlaholici. Oceněným kromě medaile náležel také titul Laureát Mezinárodní ceny bratří Cyrila a Metoděje, který se v hierarchii bulharských čestných titulů řadil na sedmé místo z devíti.[2]

Po pádu komunistického režimu přestala být cena udílena. Do té doby byla udělena 9 lidem.[1][2]

Medaile[editovat | editovat zdroj]

Medaile kulatého tvaru byla pozlacena. Na přední straně byli vyobrazeni Cyril s Metodějem. Cyril v rukou držel pero a list s prvními dvěma písmeny abecedy v cyrilici. Metoděj v rukou držel knihu. Na zadní straně byly nápisy v cyrilici. Uprostřed byla uvedena první dvě písmena A a B. V půlkruhu nad písmeny byl uveden oficiální název ceny. Pod písmeny byl uveden název státu Bulharská lidová republika.[2]

Stuha byla tvořena třemi stejně širokými pruhy v barvách bulharské státní vlajky, tedy pruhem bílé, zelené a červené barvy.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Brødrene Kyrillos og Methodios' internasjonale pris na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. a b PAVLOV, Petko. History of the Bulgarian Award System Part II Bulgarian Decoratios Volume I. 1. vyd. Sofie: [s.n.], 2011. ISBN 978-954-91766-4-3. (anglicky, bulharsky) 
  2. a b c d PETROV, Todor. Bulgarian orders and medals 1878–2005. Sofie: Voenno izdatelstvo, 2005. 326 s. ISBN 954-509-317-X, ISBN 978-954-509-317-3. OCLC 658202663 S. 203.