Melaleuca diosmifolia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMalaleuca diosmifolia
alternativní popis obrázku chybí
Malaleuca diosmifolia
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmyrtotvaré (Myrtales)
Čeleďmyrtovité (Myrtaceae)
Rodkajeput (Melaleuca)
Binomické jméno
Melaleuca diosmifolia
Andrews, 1807
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Melaleuca diosmifolia (angl. Green Flowered Myrtle) je rostlina pocházející z jihozápadní Austrálie a hojně rostoucí v okolí města Albany. Je to keř se vzpřímenými větvemi dorůstající výšky až 3 m. Listy jsou eliptické, vstřícně postavené, křižmostojné, dlouhé až 1 cm a obsahují aromatický olej identický s olejem tea tree, získávaným z druhu kajeput střídavolistý (Melaleuca alternifolia). Zelené květy jsou uspořádány do 5 cm dlouhého květenství, který se podobá kartáči na láhve. Kvete na jaře a počátku léta. Roste v pobřežních oblastech v mělkých písčitých půdách s příměsí jílu, často mezi výchozy podloží. V kultuře je využívána pro atraktivní olistění a květy. Na půdu není náročná, ale je citlivá na mráz. Snáší tvarování a je vhodná do živých plotů.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CORRICK, M. G.; FUHRER, B. A. Wildflower of Southern Western Australia. Hong Kong: The Five Mile Press and Monash University, 2002. 226 s. ISBN 1-87597-149-1. S. 133. (ENG.) 
  • WRIGLEY, J. W.; FAGG, M. Australian Native Plants – propagation, cultivation and use in landscaping. China: Reed books, 1996. 696 s. Dostupné online. ISBN 0-7301-0493-1. S. 409. (ENG.) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]