Maine-Anjou

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maine-Anjou
Kráva s teletem
Kráva s teletem
Základní informace
Země původuFrancieFrancie Francie
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostimaso – mléčné plemeno
(v dnešní době mléčná užitkovost potlačena)
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce1000–1500 kg
Hmotnost samice850–1000 kg
Výška samce †v kříži průměrně 170 cm
Výška samice †v kříži průměrně 140 cm
Tělesný rámecvelký tělesný rámec
Barvahnědočervená s bílými skvrnami
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v galerii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Maine-Anjou je francouzské plemeno domácího skotu, rozšířené především v regionu Pays de la Loire v severní Francii. Plemeno vzniklo v 19. století v tomto regionu z překřížení místních plemen. Později bylo převezeno do Anglie a tam bylo nazváno Durham-Mancelle. Po celé Francii se toto plemeno rozšířilo až v roce 2004. Jméno Maine-Anjou je podle údolí řek Maineu a Anjou a u plemene přetrvalo dodnes. Dříve to bylo plemeno s kombinovanou užitkovostí, ale dnes je to převážně masné plemeno.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Plemeno Maine-Anjou vzniklo v 19. století a později se začalo chovat na větších statcích v provincii Maine. Poté se začalo křížit s anglickým skotem plemene shorthorn. Záměr tohoto křížení byl zvýšit jatečnou výtěžnost u plemene shorthorn. První plemenná kniha plemene Maine-Anjou byla založena v roce 1908. V roce 1970 bylo maso plemene Maine-Anjou vyhlášené po celé Francii. Po roce 1970 došlo k nedostatku plemenných býků tohoto plemene, a proto byl chov plemene omezen. Stáda, která přetrvala, začala být křížena převážně s francouzskými masnými plemeny skotu. Díky tomuto křížení zanikla kombinovaná užitkovost plemene a nahradila ji masná užitkovost. V roce 1975 bylo zaregistrováno do plemenné knihy 60 000 kusů dobytka tohoto plemene, 90 % dobytka se nacházelo v regionu Pays de la Loire.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Maine-Anjou je plemeno pastevního skotu. Je to skot velkého tělesného rámce. Hmotnost samce je 1000–1500 kg a hmotnost samice je 850–1000 kg. Zbarvení plemene je převážně hnědé, ale na těle se objevují bílé fleky.

Porody u tohoto plemene bývají těžší, protože telata dosahují hmotnosti až 52 kg. Cca 57 % procent porodů probíhá bez asistence člověka a přibližně 27 % s lehkou asistencí. Krávy se telí celoročně, asi 39 % porodů bývá v období únor až duben.

Plemeno se snadno přizpůsobuje přírodním podmínkám, je oblíbené díky své klidné, tiché a učenlivé povaze. U tohoto plemene dominuje dlouhověkost a odolnost proti nemocem. Má velmi kvalitní maso výrazné červené barvy, mramorované, šťavnaté, výrazné a stabilní chuti. Některé chovy se v dnešní době snaží opět obnovit kombinovanou užitkovost. Na světě je chováno cca 70 000 kusů tohoto dobytka.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]