Magen David (Aleš Veselý)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Magen David
Základní informace
AutorAleš Veselý
Umístění
UmístěníNárodní hřbitov Terezín
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Davidova hvězda (hebrejsky Magen David) byla navržena pro tzv. Národní hřbitov v Památníku Terezín roku 1994, aby se jako symbol judaismu stala protějškem křesťanského kříže, který tam byl instalován po válce.

Popis a souvislosti[editovat | editovat zdroj]

Aleš Veselý k tomuto tématu opakovaně vracel v kresbách i sochařských modelech a zprvu zvažoval různé nehmotné varianty, např. vytvoření tvaru z horkého vzduchu, modelovaného plynovými hořáky. Při realizaci sochy však nebyl dostatek prostoru pro kreativní řešení, které by tento symbol interpretovalo jinak.

Bylo nutné vytvořit jasný protějšek stávajícího kříže a dodržet určité proporce. Základní tvar dvou prolnutých trojúhelníků tvoří na návrh Karola Sidona železniční koleje, jako memento židovských transportů. Ty jsou připevněny na základ z nerezové ocele. Původní záměr, udělat hvězdu dvojitou a dovnitř zabudovat plynové hořáky, které by kolem ní vytvořily vrstvu vibrujícího teplého vzduchu, se nepodařilo prosadit.

Druhou částí Magen David jsou balvany, které zastupují kamínky pokládané tradičně na židovské náhrobky.[1]

Šesticípá Davidova hvězda je složená ze dvou trojúhelníků, které symbolizují pozemskou a nebeskou sféru a jejich prolnutí znamená, že co je dole, je i nahoře. Jednou z variant Davidovy hvězdy, kde měl Aleš Veselý více prostoru ke kreativnímu ztvárnění, je socha Holocaust memorial, umístěná před bývalou synagogou v Kutné Hoře.

Během pobytu v Chicagu Aleš Veselý uvažoval o pouštním projektu, kde by hvězdu tvořily dva trojboké rovnostranné jehlany, z nichž jeden by byl negativní a zapuštěný do skály a druhý – transparentní – by čněl do prostoru. Půdorysný tvar šesticípé hvězdy by byl viditelný pouze z nebe.[2]

Aleš Veselý, Holocaust memorial, Kutná Hora

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Aleš Veselý, in: Michal Schonberg 2007, s. 196-202
  2. Aleš Veselý, in: Michal Schonberg 2007, s. 202-203

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Michal Schonberg, Projdi tou branou! Rozhovory a Alešem Veselým, Torst: Praha, 2007, ISBN 80-7215-263-7

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]