Lysohlávka modrající

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLysohlávka modrající
alternativní popis obrázku chybí
Lysohlávka modrající
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusé (Basidiomycetes)
Podtřídahouby rouškaté (Agaricomycetidae)
Řádlupenotvaré (Agaricales)
Čeleďlímcovkovité (Strophariaceae)
Rodlysohlávka (Psilocybe)
Binomické jméno
Psilocybe cyanescens
Wakef.; 1946
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lysohlávka modrající (Psilocybe cyanescens) je drobná houba z čeledi límcovkovitých. Obsahuje psychedelické látky psilocybin a psilocin, jedná se v tomto ohledu o jeden z potentnějších druhů lysohlávek.[1] Držení, kultivace, předávání plodnic, i propagace užívání hub obsahujících psilocybin, je ve většině zemí, včetně Česka, právně postižitelná.

Popis[editovat | editovat zdroj]

  • Klobouk má obvykle 1,5–6 cm v průměru, hygrofánní, za vlhka kluzký, kaštanově hnědý, za sucha až slámově žlutý, v dospělosti vlnovitě zprohýbaný s kopečkem uprostřed. Výrazné zprohýbání klobouku dospělých plodnic je charakteristikým znakem.
  • Třeň je 4–9 cm vysoký, relativně silný (0,25–0,8 cm), válcovitý nebo mírně rozšířený u klobouku, bílý žíhaný se zbytky vláknitého vela, při poranění zřetelně modrající, možno se zeleným odstínem.
  • Lupeny jsou přirostlé, široce připojené až vykrojené, světle hnědé až světle oranžové, při poranění též modrající.
  • Spory jsou hladké, eliptické rozměrů 9–14 x 5–8 µm, výtrusný prach temný, hnědofialový. Pleurocystidy přítomné, kyjovité až mukronátní.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Roste obvykle ve skupinách. Jedná se o saprotrofickou houbu nejčastěji rostoucí v odumřelých větvičkách nebo štěpce, vzácněji i v trávě. Je rozšířená v Evropě a Severní Americe, v Evropě se zřejmě jedná o nepůvodní druh. V Česku spíše vzácnější. Tato houba je někdy též kultivována, typicky ve venkovních podmínkách, kde substrátem jsou dřevité mulčovací materiály. Vliv kultivace patrně přispívá k jejímu šíření v Evropě.

Podobné druhy a možné záměny[editovat | editovat zdroj]

Blízce příbuzným druhem je lysohlávka azurově modrající (Psilocybe azurescens). Nápadně podobná je i australská Psilocybe subaeruginosa. Existuje domněnka, že P. azurescens a P. cyanescens jsou jen varietami P. subaeruginosa. Relativně podobné jsou i jiné dřevní lysohlávky, jako různé variety lysohlávky srbské (Psilocybe serbica) nebo lysohlávka lesní (Psilocybe medullosa).

Mezi druhy hub, jejichž plodnice na první pohled mohou vypadat podobně, patří:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DAVID ARORA. Mushrooms demystified. [s.l.]: Ten Speed Press 1062 s. Dostupné online. ISBN 978-0-89815-169-5. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]