Lutyšská medaile

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lutyšská medaile
Médaille de Liège (francouzsky)
Medaille van Luik (nizozemsky)
Přední strana
Přední strana
Uděluje

Panovník Belgie
Typ vojenské vyznamenání
Založeno duben 1920
Stát BelgieBelgie Belgie
Uděluje se za obranu města Lutych v roce 1914
Kampaň první světová válka
Status nadále neudílena
Statistiky
Poprvé uděleno duben 1920
Zadní strana
Zadní strana

Lutyšská medaile (francouzsky Médaille de Liège, nizozemsky Medaille van Luik) bylo nestátní vojenské vyznamenání vydané městem Lutych. Uděleno bylo za obranu města v roce 1914 před německými útočníky. Poprvé byla udělena v dubnu 1920 během velkého ceremoniálu, jemuž předsedal brabantský vévoda a budoucí král Leopold III. a generálporučík Gérard Leman, který během bitvy o Lutych velel mezi 5. a 16. srpnem 1914 obraně města. Němci museli kvůli zuřivé obraně města použít k jeho dobytí specializované těžké dělostřelectvo.

Pravidla udílení[editovat | editovat zdroj]

Medaile byla udělena obráncům města Lutych, kteří se zúčastnili bitvy v srpnu 1914. Později byla udělena i obyvatelům města, kteří byli po bitvě odsouzeni německým soudem k vězení a obdrželi za to již Medaili politických vězňů 1914–1915.[1]

Přestože byla medaile udílena městem nikoliv státem, stala se prestižním vyznamenáním připomínajícím udatnou obranu města a bylo ji možné nosit i na vojenské uniformě spolu s dalšími vyznamenáními.

Popis medaile[editovat | editovat zdroj]

Medaile kulatého tvaru o průměru 35 mm s o 2 mm vyzdviženým okrajem je vyrobena z bronzu. Někteří z příjemců si medaili nechali neoficiálně postříbřit či pozlatit. Vyvýšená hrana medaile má podobu věnce z vavřínových listů. Na přední straně je motiv kamenného sloupu Le Perron v Lutychu. V jeho pozadí je vyznamenání připomínající Řád čestné legie. Při vnějším okraji je nápis ve francouzštině LA VILLE DE LIÈGE A SES VAILLANTS DEFENSEVRS (město Lutych svým drahocenným obráncům). Na zadní straně je bitevní scéna s vojáky bojujícími poblíž částečně zničeného bunkru na břehu řeky Mázy.[2]

Stuha z hedvábného moaré široká 38 mm sestává ze dvou stejně širokých pruhů v barvě červené a žluté, které barvami odpovídají vlajce města Lutych.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Liège Medal na anglické Wikipedii.

  1. Quinot H., 1950, Recueil illustré des décorations belges et congolaises, 4e Edition. (Hasselt)
  2. Borné A.C., 1985, Distinctions honorifiques de la Belgique, 1830-1985 (Brussels)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]