Ludrová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludrová
Pohled na obec
Pohled na obec
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška560 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský
OkresRužomberok
Tradiční regionLiptov
Ludrová
Ludrová
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha5,34 km²[1]
Počet obyvatel1 012 (31.12.2017)
Hustota zalidnění189,5 obyv./km²
Správa
Statusobec
StarostaPeter Slimák[2]
Vznik1376 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.ludrova.sk
Telefonní předvolba044
PSČ034 71
Označení vozidel (do r. 2022)RK
NUTS510823
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ludrová je obec na Slovensku v okrese Ružomberok. V roce 2017 zde žilo 1 012 obyvatel. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1376.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První přímá písemná zmínka o obci pochází z 9. července 1376, kdy král Ludvík I. Veliký nařídil platit obyvatelům obcí ležících v katastru města Ružomberok místní daň. První nepřímá zmínka však pochází z roku1340 z listiny uherského krále Karla Roberta z Anjou, ve které udělil Ružomberku městské výsady a ohraničil jeho katastr potokem Ludrovčankou. Zmíněný potok byl i hranicí mezi rozdělenou obcí. Na pravém břehu se nacházela obec Zemianska Ludrová, která patřila zemanskému rodu Tholtů, ze kterého pocházel i zakladatel obce Rudlinus z Ludrové a Štiavnice. Na levém břehu se nacházela Villa Ludrová, která byla součástí Ružomberku jako jedna z jeho částí (spolu s Bílým Potokem, Vlkolíncem a Černovou). Ke sjednocení Zemianské Ludrové a Villy Ludrové došlo v srpnu roku 1953.

Poloha a charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Obec Ludrová se nachází v ústí Ludrovské doliny přibližně 4 km východně od Ružomberku. Je situována ve směru sever – jih. Obec je obklopena menšími masivy Páncové a Čerienu, které tvoří podhůří Nízkých Tater. Sousedí s obcemi Štiavnička, Liptovská Štiavnica a přímo s Ružomberkem (Bílým potokem). Obec je obklopena mnohými poli a políčky, které se zařezávají do okolního terénu.

Symboly obce[editovat | editovat zdroj]

Návrh současného znaku obce respektuje skutečnost, že vznikla spojením dvou odlišně se vyvíjejících celků. Znak tvoří v červeném poli po zelené pažitu doleva kráčející stříbrná husa se zlatým zobákem a nohama. Nad ní se vznáší stříbrná heraldická růže se zelenými lístky a zlatým semeníkem zprava vodorovně prostřelená zlatým šípem. Husu v kombinaci s heraldickou růží nepoužívá žádná jiná obec na Slovensku.

Památky[editovat | editovat zdroj]

V katastrálním území obce, v lokalitě Kout, se nachází opevněný gotický kostel Všech svatých z 13. století se vzácnými freskami z 15. století. Je součástí Liptovského muzea v Ružomberku.

Osobnosti[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ludrová na slovenské Wikipedii.

  1. Registre obnovenej evidencie pozemkov [PDF 937 kB]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky, 2014-07-22 [cit. 2015-10-03]. S. 3. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-06-12. (slovensky) 
  2. Seznam zvolených starostů obcí, městských částí a primátorů měst ve volbách do orgánů samosprávy obcí [online]. Bratislava: Štatistický úrad Slovenskej republiky, rev. 2014-11-16. Peter Slimák je v seznamu. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MOČÁRY, Branislav, a kol. Ludrová. Ružomberok: Obecný úrad Ludrová, 2002. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]