Life RESCUE – záchranáři Praha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Life RESCUE - záchranáři Praha
Logo spolku
Logo spolku
Právní formaspolek
Založeno13. srpna 2001
AdresaU stanice 593/7, Praha, 161 00, Česko
IČO26541017
Další informace
Webwww.liferescue.eu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Life RESCUE – záchranáři Praha (oficiálním názvem Life RESCUE – záchranáři Praha školicí středisko první pomoci, někdy uváděno krátce jako Life RESCUE) je český zapsaný spolek působící jako školicí středisko první pomoci, který v této oblasti také provádí osvětu. Byl založen v roce 2001 a sídlí v Praze. Působí převážně na území České republiky.[1] Spolek je způsobilý k pořádání akreditovaného kurzu MŠMT – zdravotník zotavovacích akcí.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

13. července 2001 bylo rozhodnuto o založení občanského sdružení. K zápisu došlo o měsíc později do rejstříku Ministerstva vnitra. V roce 2015 bylo nutno registrovat sdružení dle nového Občanského zákoníku u rejstříkového soudu a došlo ke změně názvu právnické osoby na zapsaný spolek. Spolek sídlí v Praze a působí na území České republiky, zejména v hlavním městě a středočeském kraji. Life RESCUE zajišťuje osvětovou činnost v oblasti první pomoci. Od svého založení pořádalo celorepublikové cvičení dobrovolných záchranářů a jednotek Českého červeného kříže v první pomoci s názvem Crossing RESCUE (záštitu převzala ZZS hl. m. Prahy). Později došlo[kdy?] k transformaci na celorepublikové metodické cvičení s názvem Save RESCUE. Toto cvičení probíhalo nejdříve v lokalitách Praha-západ (záštitu převzala tehdy ZZS Praha-západ) a později v okolí Svatošských skal na Karlovarsku pod záštitou ZZS Karlovarského kraje.[3][4]

Činnost[editovat | editovat zdroj]

Jedno z cvičení

Důležitým prvkem po celou dobu činnosti je předávat informace nutné k poskytování první pomoci profesionální formou a za využití řady výukových a tréninkových pomůcek. Dále se spolek soustřeďuje na osvětovou činnost laické veřejnosti provozováním školení zaměstnanců firem a podniků. Osvětové akce také probíhají u dětských posluchačů, zejména na základních školách nebo táborech s možnou ukázkou záchranné techniky. Spolek je součástí krizového odboru Městské části Praha 6, pro který zajišťuje veškerou činnost spojenou s prevencí a výcvikem první pomoci. Každoročně se účastní tzv. Dnů IZS[5] nebo akcí pro veřejnost jako je Den dětí či Fresh senior.

V roce 2017 došlo k dalšímu výraznému partnerství, a to s tvůrci aplikace Záchranka, která se stala významným pomocníkem nejen laiků při volání na operační středisko zdravotnické záchranné služby. Dalším pokrokem bylo navázání spolupráce s oddělením krizového řízení fakultní nemocnice Motol, kde se spolupráce odvíjí zejména při přípravě a organizaci nácviků aktivace traumaplánu. V roce 2017 došlo k prověření spolupráce při příležitosti cvičení jednotek záchranných služeb „Pražská 155“, kde byla část figurantů převezena do FN Motol a využita k nácviku aktivace traumaplánu. Koncem roku již spolek plně organizoval a připravoval nácvik traumaplánu pro dětskou část nemocnice.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Life RESCUE záchranáři Praha - školení první pomoci. www.liferescue.eu [online]. [cit. 2019-04-23]. Dostupné online. 
  2. Akreditované kurzy první pomoci. www.liferescue.eu [online]. Life RESCUE záchranáři Praha [cit. 2020-05-30]. Dostupné online. 
  3. REGIONPLZEN.CZ. Záchranáři už cvičí ve Svatošských skalách. www.regionplzen.cz [online]. [cit. 2019-04-23]. Dostupné online. 
  4. Záchránáři simulovali porod i výbuch munice. karlovarsky.denik.cz. 2007-05-21. Dostupné online [cit. 2019-04-23]. 
  5. DEN ZÁCHRANÁŘŮ 2008, Záchranný kruh. www.zachranny-kruh.cz [online]. [cit. 2019-04-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]