Liaoningopterus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLiaoningopterus
alternativní popis obrázku chybí
Liaoningopterus
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Reptilia)
Nadřádarchosauři (Archosauria)
Řádptakoještěři (Pterosauria)
PodřádPterodactyloidea
ČeleďOrnithocheiridae
RodLiaoningopterus
Wang a Zhou, 2003
Binomické jméno
L. gui
Wang a Zhou, 2003
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Liaoningopterus je poměrně velkým rodem pterodaktyloidního ptakoještěra, který žil v období spodní křídy na území dnešní Číny (provincie Liao-ning).

Materiál je označován jako IVPP V-13291 (nekompletní lebka a kostra včetně čelistí, zubů, krčních obratlů a prstu, podpírajícího křídlo. Jde o největšího ptakoještěra známého z Číny (lebka měří 61 cm a rozpětí křídel mohlo přesáhnout 5 metrů). Na předním konci čelistí se nacházel na horní i dolní straně nízký hřeben. Zuby byly pouze v přední části čelistí a byly velké, dokonce největší mezi všemi pterosaury. Dle autorů popisu šlo nejspíše o rybožravý (piscivorní) druh. Pokud bude čeleď Anhangueridae rozlišena jako samostatná, bude Liaoningopterus spadat do ní.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Wang X.-L. and Zhou Z.-H. (2003). Two new pterodactyloid pterosaurs from the Early Cretaceous Jiufotang Formation of Western Liaoning, China. Vertebrata PalAsiatica 41(1):34-41.
  • Xiaolin Wang, Kellner, A.W.K., Zhonghe Zhou, and de Almeida Campos, D. (2005). Pterosaur diversity and faunal turnover in Cretaceous terrestrial ecosystems in China. Nature 437:875-879.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]