Legenda jménem Tyrannosaurus rex

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Legenda jménem Tyrannosaurus rex
AutorVladimír Socha
IlustrátorVladimír Rimbala
ZeměČesko
Jazykčeština
Námětdinosauři, paleontologie
ŽánrVěda, naučná
VydavatelNakladatelství Pavel Mervart
Datum vydání9. května 2019 (1. vydání)
Typ médiavázané
Počet stran324
ISBN978-80-7465-369-8
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Legenda jménem Tyrannosaurus rex je populárně naučná kniha, jejímž hlavním tématem je slavný pozdně křídový teropodní dinosaurus druhu Tyrannosaurus rex. Jedná se o svým rozsahem a záběrem jedinečnou knihu, pojednávající o všech aspektech a dosud zjištěných informacích, týkajících se právě druhu T. rex a jeho nejbližších příbuzných (zástupců nadčeledi Tyrannosauroidea). Autorem knihy je popularizátor paleontologie a spisovatel Vladimír Socha.[1] Tvůrcem ilustrací je slovenský výtvarník Vladimír Rimbala.

Obsah[editovat | editovat zdroj]

Autor knihy s obří lebkou tyranosaura MOR 008 v americkém Museum of the Rockies (2009).

Kniha pojednává mj. o potravních návycích tyranosaurů, jejich evoluční historii, paleoekologii, anatomii, vyhynutí, dějinách vědeckého výzkumu a mnoha dalších aspektech života tyranosaura i dalších tyranosauridů, kromě toho se zabývá i různými rekordy a kuriozitami, rolí tyranosaura v současné populární kultuře apod. Součástí knihy je také jmenný rejstřík, seznam použité a doporučené literatury i webových odkazů a slovník pojmů. Knihu doplňuje několik desítek černobílých ilustrací Vladimíra Rimbaly, zobrazujících všechny k roku 2019 známé tyranosauroidy.

V knize je také podrobně pojednáno o významných exemplářích druhu Tyrannosaurus rex, jako jsou Sue, Stan, Trix, Wankel-rex a další.

Nakladatelské údaje[editovat | editovat zdroj]

Kniha vyšla 9. května roku 2019 v nakladatelství Pavel Mervart.[2] Je vázaná s pevnými deskami, obsahuje celkem 324 stran a má čtvercový formát o rozměrech 20 krát 20,2 cm.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]