Ledovec Unteraar

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ledovec Unteraar
Map
LokaceBernské Alpy, Švýcarsko
Délka11,8 km
Rozloha22,7 km²
Čelo ledovceGrimselsee, řeka Aara
Statusustupující
Souřadnice
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ledovec Unteraargletscher (německy Unteraargletscher, tedy „Ledovec dolní Aary“, je větší ze dvou zdrojnic řeky Aary v Bernských Alpách. Začíná tam, kde se spojují ledovce Finsteraar (poblíž hory Finsteraarhorn) a Lauteraar (nedaleko od Lauteraarhornu), a stéká asi 6 km východním směrem k jezeru Grimselsee u průsmyku Grimsel. Celkově je ledovec dlouhý 11,8 km (rok 2013)[1] a má plochu 22,7 km² (k roku 2016).[2] Jeho dolní konec byl téměř o 400 metrů níže než sousední ledovec Oberaar. Dle délky i dle plochy jde o 4. největší ledovec ve Švýcarsku.[3]

V 18. a 19. století byl jedním z prvních objektů, kterým se zabývala rozvíjející se glaciologie, věda zkoumající ledovce a ledovcovou činnost.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dnešní ledovec Unteraar a zejména jeho severní zdroj, ledovec Lauteraar byl v době baroka jednou z pamětihodností Švýcarska a od roku 1827 prvním výzkumným objektem nově vznikajícího výzkumu ledovce neboli glaciologie. Pracovali zde Franz Joseph Hugi a od roku 1840 Louis Agassiz. Ilustrace Josepha Bettanniera ukazuje, že ledovec Unteraar měl svou střední morénu již v roce 1840, což bylo pro turisty neatraktivní, ale pro výzkumníky velmi zajímavé. Velký balvan, který Caspar Wolf namaloval v letech 1775 nebo 1776, byl také umístěn na ledovci Unteraar, který od roku 1840 sloužil jako „Hotel des Neuchatelois“, úkryt pro výzkumníky a nyní zmizel v jezeře Grimsel. Okraj ledovce Unteraar byl v 19. století o 560 metrů nižší a stále je asi o 400 m nižší než dnes u ledovce Oberaar.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Unteraargletscher na německé Wikipedii a Unteraargletscher na anglické Wikipedii.

  1. STATISTIK, Bundesamt für. Die grössten Gletscher - 1850-2013 | Tabelle. Bundesamt für Statistik [online]. 2014-12-12 [cit. 2020-12-11]. Dostupné online. (německy) 
  2. Factsheet | Gletschermessnetz Schweiz GLAMOS. Factsheet: Gletschermessnetz Schweiz GLAMOS [online]. [cit. 2020-12-11]. Dostupné online. (německy) 
  3. Swiss Glaciers | Glacier Monitoring in Switzerland GLAMOS. Swiss Glaciers: Glacier Monitoring in Switzerland GLAMOS [online]. [cit. 2020-12-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Louis Agassiz: Ètudes sur les glaciers (Gletscherstudien), Planche 14: Glacier inférieur de l’Aar, partie supérieure, avec la cabane de M. Hugi (Unteraargletscher, oberer Abschnitt mit der Hütte Herrn Hugis)
  5. Steckbrief des Gemäldes „Der Lauteraargletscher“ Kunstmuseum Basel

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]